AKTUELNO

Proleće je pred vratima pa ljudi širom sveta planiraju posete cvetnim parkovima kako bi uživali u blagodetima najlepšeg godišnjeg doba. Jedna od najpoznatijih takvih atrakcija je botanička bašta Keukenhof, internacionalni park cveća u Holandiji koji datira iz 1949. godine

Smešten gotovo na samoj obali gradića Lase, između Amsterdama i Haga, Keukenhof je najveća bašta na svetu koja sadrži 800 vrsta lala, po kojima je region poznat. Lokalitet je takođe naseljen poljima zumbula, narcisa, ruža i irisa.

Više od sedam miliona cvetova rascveta se svakog proleća preko 32 hektara zemljišta, čineći Keukenhof najpoželjnijom destinacijom za sve ljubitelje cveća.

Park se svake godine iznova tematski uređuje, a svu lepotu ambijenta dopunjuju stara, viševekovna stabla, živopisni sprudovi, kanali, vodopadi i fontane.

Ovo živopisno mesto je otvoreno samo osam nedelja godišnje, a za to vreme ga poseti oko 800.000 posetilaca.

Inače, lale su stigle u Holandiju iz Otomanskog carstva, današnje Turske, tokom 16. veka. Kasnije, godine 1857. u Holandiji je doneto rešenje o nadgledanju trgovine cvećem.

Počele su da se gaje namenski, ne samo lale, već i narcisi, zumbuli, frezije i drugo lukovičasto cveće. Na taj način su stvorene hiljade cvetnih ornamenata koji su kasnije poslužili za stvaranje veličanstvenih parkova, a sečeno cveće je počelo da se izvozi.

#Park

#lale

<
'