AKTUELNO

Okružen Nemačkom, Belgijom i Francuskom, Luksemburg je jedna od najmanjih država u Evropi i svetu. Nadaleko je poznat po svojim srednjovekovnim dvorcima, očuvanoj prirodi i dolinama vinove loze, ali i prijatnom životu u multietničkoj zajednici.

Vino i šljivovica

Glavni grad, takođe Luksemburg, često nazivaju Gradom na dva sprata, sa Starim gradom iz 10. veka koji ponosno stoji na visokoj steni iznad zelenila, gde je smešten moderni deo grada. Najbolji način da ga razgledate jeste da krenete u popularnu dvosatnu šetnju, koja vodi turiste uz istorijske bedeme i znamenitosti, kroz kamene ulice sa crkvama i tornjevima.

Trebalo bi da vidite manji trg sa pešačkom zonom Plas d'Arme, kao i Šeman de la Korniš, najlepšu evropsku terasu. Radi se o šetalištu koje gleda na dolinu i Bok kazamate, tunele prokopane kroz klisuru. A svojom lepotom se izdvaja i Luksemuburški dvorac, koji datira još iz ranog srednjeg veka.

U zemlji živi skoro 450.000 stanovnika, od kojih je najviše Luksemburžana i Portugalaca, a ukupno 170 različitih naroda. Životni standard je izuzetno visok, a prihodi su stabilni. U Luksemburgu se nalazi i nekoliko institucija Evropske unije, kao što su Evropski sud pravde, Revizorski sud i Evropska investiciona banka.

Luksemburška kuhinja podseća na nemačku gastronomiju, kao i na jela zemalja srednje Evrope. Popularna je i francuska i italijanska kuhinja pa se u mnogim restoranima služe upravo nacionalna jela tih država. Luksemburg se ponosi sa nekoliko područja na kojima se gaji vinograd pa se ovde često pije vino, ali i poznata luksemburška šljivovica.

Luksemburg je poznat i po zapanjujućim renesansnim zgradama. Bilo bi lepo da posetite Gospinu katedralu, gradske kazamate, koji su pod zaštitom Uneska, ali i Zlatnu damu – spomenik u znak sećanja na vojnike iz Prvog svetskog rata. Ipak, najpoznatiji simbol grada je Adolfov most, dug 153 metra.

Severni deo Luksemburga odiše prirodnim lepotama. Tu se nalazi nacionalni park gornjeg toka reke Sure, a ceo prostor je poznat i po zapanjujućim ptičjim vrstama i leptirima, ali i neodoljivim predelima koji oduzimaju dah.

Biciklističke ture

Luksemburžani su prilično strastveni kad se radi o biciklizmu. Imaju 600 kilometara gradskih i 700 kilometara planinskih biciklističkih staza, koje prolaze kroz živopisne predele i netaknutu prirodu. Organizovane biciklističke ture sa vodičima ovde su svakodnevica.

Dva evra - dva sata

Za samo dva evra, koliko košta dnevna karta za apsolutno svaki voz, autobus ili tramvaj u državi, možete da se vozite puna dva sata. To je zbog toga što u Luksemburgu svuda možete da stignete za dva sata.

#Putovanja

'