AKTUELNO

Da li ste znali da u psihologiji postoji termin pod nazivom Sindrom Ane Karenjine? Verovatno već znate ko je ona i sigurno ste čuli za tu strasnu i duboku ljubav koja se tragično završila po glavnu junakinju.

Zato se danas bavimo "previše posvećenim" zajednicama, u kojima jedan od partnera praktično gubi svoju ličnost. Takve veze uvek su opasne i nikada ne vode ničemu dobrom.

Foto: Unsplash.com

Opsesivna ljubav i njene posledice

Pre svega, morate da znate da se opsesija smatra bolešću. Ljudi koji su imali prilike da iskuse izuzetno strasnu ljubav često "propuste" ovo osećanje, uprkos činjenici da je ta ljubav izazvala puno bola i da su razlike između partnera bile prevelike. 

Objasniti ovakvu ljubav nije teško - izuzetno snažne emocije čoveku daju osećaj ispunjenosti u životu i snagu da prevaziđe i oprosti sve. Ali, eksplozivna mešavina emocionalne i fizičke privlačnosti, podela obaveza i patološka opsesija kao po pravilu ostavljaju duboke rane na duši. 

Sindrom Ane Karenjine je psihološki poremećaj koji karakteriše gubitak kontrole jednog partnera nad sopstvenom ličnošću i potpuna zavisnost od druge osobe. Čovek koja pati od ovog sindroma zbog ljubavi prekida veze s rođacima i prijateljima, menja životne principe... Slaže se sa svime što partner predloži, samo da taj njegov objekat ljubavi bude u blizini.

Od svega je najgore to što opsesivna ljubav ne može da bude srećna - sindrom Ane Karenjine ne donosi zadovoljstvo, već anksioznost, strah i stalnu brigu da će voljena osoba počiniti izdaju i otići. 

Postepeno, samopouzdanje se gubi i život počinje da se vrti oko partnera. Ljubav postaje potpuna zavisnost, i pretvara se u najdestruktivnije osećanje koje može da pogodi čoveka.

#Ljubav

#Žena

'