AKTUELNO

Jednostavni načini da rastegnete preuske i premale cipele.

Novine natopljene alkoholom, hodanje u cipelama sa mokrim čarapama, zamrzavanje... Verovatno je svaki od nas jednom bio u takvoj situaciji  Cipele iz snova koje su u prodavnici izgledale savršeno i stvarno udobno nakon prvog izlaska pokazalo se da su preuske i neudobne za naša stopala. Ne morate da otpisujete neudobnu obuću. Takođe niste osuđeni da posećujete obućara ili kupujete druge cipele.

Rastezanje cipela novinama

Stare novine umotajte u kuglice i namočite u alkohol. Zatim ispunite cipele. Trebalo bi biti puno papira da bi se koža rastegla. Tako pripremljenu obuću ostavite nekoliko sati. Budite obazrivi samo ako je unutrašnji materijal lagan - u nekim slučajevima boja može biti promenjena. Ako ste zabrinuti zbog promene nijanse umetka, ne natapajte novine alkoholom.

Foto: Unsplash.com

Metoda sa debelim čarapama

Pronađite debele čarape i malo ih navlažite vodom (neka budu samo vlažne). Obucite ih na noge, a zatim isprobajte uske cipele i pokušajte da šetate kod kuće. Vredi ponoviti tretman nekoliko puta - to je verovatno najpoznatija metoda istezanja cipela. Ako imate malo više vremena, možete pokušati sami da razvučete cipele.  

Raširite cipele uz pomoć pare

U lonac stavite veliku količinu vode. Kada počne da se pojavljuje para, držite cipelu iznad pare. Kada se unutrašnjost obuće zagreje i blago navlaži, mora se dalje proširiti širenjem. Obucite cipele i nosite ih neko vreme po stanu. Vlažna i topla koža treba da se oblikuje prema stopalu.

Foto: Pexel

Kako proširiti cipele smrzavanjem

Da biste proširili cipele, možete isprobati i metod zamrzivanja. Napunite plastičnu kesu hladnom vodom i čvrsto je vežite. Umetnite kese u cipele i stavite ih u zamrzivač na nekoliko sati. Smrznuta tečnost povećaće volumen i rasteže obuću. Pazite, međutim, da nema previše vode - tada vaše prelepe nove visoke potpetice ili baletanke ne samo da mogu postati previše labave, već i puknuti.

Ako, na kraju krajeva, niste uspeli da razvučete cipele, možete ih odneti do obućara, koji će cipele staviti na kalup i postepeno ih razvlačiti ili možete isprobati gotova sredstva za istezanje cipela.

#Cipele

#moda

'