AKTUELNO

Saznajte na koji se tačno način, prema lekarima, cink bori protiv upala i infekcija u našem telu.

Shodno epidemiološkoj situaciji u kojoj se nalazimo, rastrzani između straha i potrebe da budemo pozitivni, verovatno svi redovno na dnevnom nivou prebiramo šta je to sve što bi mogli uraditi ili uzeti, kako bismo efikasnije zaštitili svoje zdravlje i imunitet. Lekari i farmaceuti između ostalih prirodnih namirnica i preparata ističu da je mineral cink jedna od ključnih supstanci koja nam je potrebna kako bi naš imunitet funkcionisao na najvišem nivou, i zaštitio nas od virusa i bolesti. Hajde da detaljno vidimo zašto je to tako.

Prvo, šta je tačno cink? Neki ga se sećaju još iz srednje škole ili fakulteta, kao polja sa simbolom Zn u periodnom sistemu elemenata. Ali osim toga, cink zapravo bitan hemijski element, metal, koji se unašem telu nalazi u tragovima. To znači da ga naše telo ne proizvodi samo, iako nam je u osnovi cink preko potreban za zdravlje i opstanak. Cink je sastavni deo prirode i nalazi se u vazduhu, zemljištu,jezerima, zastupljen je i u Zemljinoj kori.

Šta cink tačno radi u našem telu? Cink ima puno različitih i izuzetno značajnih funkcija u našem organizmu. Cink je najpoznatiji kao pojačivač našeg imuniteta, ali ima važnu ulogu i u našem rastu i razvoju, poboljšanju varenja i apsorpciji svih drugih hranljivih sastojaka i nutrijenata, regulisanju insulina i dopamina u organizmu. Cink takođe pomaže u regulisanju proizvodnje hormona i regulacije plodnosti, pri rastu i obnavljanju mišića, u sprečavanju starenja (budući da deluje kao antioksidans utelu), a ima i anti-upalna svojstva, koja mogu sprečiti mnoge bolesti.

Foto: promo

Kako nam cink može pomoći kod sprečavanja prehlade i virusa? Brojna istraživanja pokazuju da je dokazano da cink pomaže u smanjenju trajanja prehlade. Drugim rečima, ako uzimate cink na prvi znak prehlade, vreme trajanja prehlade se smanjuje, prehlada se sprečava u korenu i pojačava se imuni odgovor našeg organizma.

Studija sa Ohio State University iz 2013. je pokazala kako cink tada deluje u procesu koji je od vitalnog značaja za borbu protiv infekcije, i na taj način pomaže u u ravnoteženju imunološkog odgovora našeg organizma.

U ovom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Cell Report, aktivnost cinka proučavana je u kontekstu sepse, razornog sistemskog odgovora na infekciju, koja je čest uzrok smrti, naročito kod pacijenata koji su na intenzivnoj nezi.

Naučnici su utvrdili u ljudskoj ćelijskoj kulturi i studijama na životinjama da protein luči cink u ključne ćelije koje su prvi uzročnici infekcije. Cink tada deluje u procesu koji je od vitalnog značaja za borbu protiv infekcije, gde pomaže u “zatvaranju puta” dalje kroz telo infektivnim ćelijama, i na taj način pomaže u uravnoteženju i jačanju imunološkog odgovora.

Foto: Unsplash.com

Na koji način cink uništava patogene? U datom eksperimentu gde su korišćeni monociti - ćelije uključene u prvu liniju odbrane protiv invazivnog patogena - istraživači su ispitali šta se dešava kada se pokrene naš imuni odgovor.

Kada se patogen prepozna, niz molekula se probudi iz stanja mirovanja kako bi se stvorio proces kojiaktivira urođeni imuni odgovor. Glavni deo ovog procesa uključuje NF-kB put, nazvan po visokoaktivnom proteinu, za koji se zna da igra važnu ulogu u imunološkom odgovoru na infekciju. Jednom kada se NF-kB aktivira i uđe u jezgro ćelije, eksprimira se gen koji stvara transporter cinka zvani ZIP8.Transporter se zatim brzo mobiliše do ćelijskog zida, gde može prebaciti cink iz krvotoka u ćeliju.

Nakon unosa u ćelije, cink se usmerava i vezuje se za drugi protein na putu NF-kB. Kada se to dogodi, zaustavlja se bilo kakva dalja aktivnost u tom procesu. Kumulativni uticaj ove povratne petlje je da sprečava prekomernu upalu, koja može biti štetna za ćelije i naše telo. Na ovaj način cink “preseca” put upali, i aktivira snažan imuni odgovor.

Koliko dnevno cinka nam je potrebno? Količina cinka nam je potrebna za normalno funkcionisanje i jačanje imuniteta može varirati od slučaja do slučaja, ali generalno, prema Nacionalnom institutu za zdravlje odraslim muškarcima je potrebno oko 11 miligrama cinka dnevno,a dok je ženama potrebno oko 8 miligrama, trudnicama i dojiljama do 12 mg dnevno.

Možemo li dobiti cink putem ishrane? Naravno. Većina ljudi koji primenjuju uravnoteženu ishranu dobijaju cink iz hrane. Najviše „raspoloživih“ oblika cink (jedinjenja cinka koja naša tela najbrže apsorbuju) nalaze se mahom u životinjskim proizvodima, kao što su razne vrste mesa,morskih plodova i mlečnih proizvoda. Što se tiče biljnih namirnica, cink možete pronaći i kod raznih vrsta žitarica, zelja, orašastih plodova i pasulja.

Foto: Unsplash.com

Šta se događa ako ne unosimo dovoljnu količinu cinka? Ako ne unesemo dovoljno cinka putem ishrane, ili smo u zdravstenom stanju kada nam je neophodna pojačana suplementacija cinkom,nedostatak cinka u organizmu simptomatično dovodi do nastajanja bolesti i upalnih procesa u telu.Tada možete osetiti umor, bol u mišićima, sklonost češćem prehlađivanju i razboljevanju, a možda ćete imati i hormonski disbalans. Teži simptomi nedostatka cinka uključuju gubitak kose, depresiju,proliv i osip na koži. U svim nabrojanim situacijama dodatna suplementacija cinkom je neophodna.

Cink Mineral Zn čine fiziološki aktivne supstance cinka i vitamina C, koje doprinose normalnoj funkciji organizma i mnogih opisanih značajnih procesa u organizmu. Cink je inkorporiran u fosfolipidnu membranu koja omogućava da se cink intaktno transportuje u želudac do creva, ne oštećuje crevnu sluzokožu i tako se direktno apsorbuje u krvotok, što je razlika u odnosu na klasičan put apsorpcije cinka.

Suplementacija u vidu samo jedne kapsule dnevno preparatom Cink Mineral Zn pruža kompletnu zaštitu i podršku našem imunom sistemu, doprinosi sprečavanju prodiranja raznih patogena, virusa i bakterija u naš organizam, skraćuje vreme bolesti i ubrzava ozdravljenje, lečenje upala i zarastanje rana.

Takođe, Cink Mineral Zn doprinosi redukciji zamora i iscrpljenosti, zaštiti DNK, proteina i lipida odoksidativnog stresa, normalnom energetskom metabolizmu, normalnom acido-baznom metabolizmu, normalnom metabolizmu ugljenih hidrata, makronutrijenata, masnih kiselina ivitamina A, normalnim kognitivnim funkcijama, normalnom vidu, kao i normalnom fertilitetu ireprodukciji.

U ovim danima budimo odgovorni prema sebi i svom zdravlju, kao i zdravlju drugih oko nas. Zaštitite zdravlje i ojačajte imunitet uz Cink Mineral Zn !

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: promo

#Zdravlje

'