AKTUELNO

Jedna od prvih asocijacija na Sloveniju je čuvena, u pesmama opevana, planina Triglav.

Svako ko je pre devedesetih godina prošlog veka išao u školu, znao je za Triglav i morao je da zna u svako doba dana i noći da izdeklemuje da je Triglav najviši vrh Jugosavije sa svojih ogromnih 2.864 metra.

Nakon raspada Jugoslavije, stvari su se promenile. U nastavku pročitajte sedam zanimljivih činjenica koje možda niste znali, ili ste prosto zaboravili, o Triglavu:

1. Triglav se izdiže na 2.864 metara u Julijskm Alpima i smatra se najvišim vrhom u Sloveniji, ali i na prostoru bivše Jugoslavije

Foto: Pixabay.com

2. Kada se planina proučava iz Gorenjske regije u Sloveniji izgleda kao da ima tri vrha, odnosno tri glave po čemu je dobila ime.

3. Prvo zabeleženo osvajanje Triglava desilo se 26. avgusta 1778. godine. Četiri planinara iz Bohinja popeli su se na vrh planine, a njihov uspon je finansirao tadašnji moćnik Žiga Zois, koji se nadao da će naći novo nalazište rude.

4. Ova planina je središnji deo Nacionalnog parka Triglav koji zauzima otprilike četiri posto slovenske teritorije. Ujedno, reč je o jedinom nacionalnom parku u Sloveniji pa ne čudi što se nalazi i na zastavi te zemlje.

5. Kod planinskog vrha Kredarica, na visini od oko 2.500 metara nalazi se Triglavski dom – najviši planinarski dom u Sloveniji, kao i meteorološka stanica koja beleži važne informacije o klimatskim promenama.

6. Ukoliko se zadesite na Triglavu tokom neke vremenske nepogode, zaklon možete da nađete u Aljaževom stupu. Reč je o skloništu koje je izgradio slavni slovenski planinar i paroh Jakob Aljaž.

7. Na severnoj padini Triglava smestio se jedini stalni lednik u Sloveniji. Triglavski ledenik je smešten na visini od 2.400 metara, a površina mu je oko 14 hektara.

#Putovanja

#Triglav

'