AKTUELNO

Evropljani će pronaći "pametna rešenja" koja će im omogućiti da idu na letovanje uprkos pandemiji koronavirusa, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako konstatuje briselski portal Politiko, njen ton u intervjuu za list Ekspres bio je optimističniji nego prošle nedelje kada je ljudima savetovala da još ne planiraju odmore.

"Mislim da ćemo pronaći pametna rešenja za letnje odmore. Možda malo drugačije, sa drugim higijenskim merama i sa malo više socijalnog distanciranja, ali biće impresivno videti da ćemo pronaći rešenja", navela je Ursula fon der Lajen.

Ona je ocenila da je dobro što zemlje EU počinju da ukidaju restriktivna mere, ali je upozorila da vlade moraju pažljivo da idu dalje, "korak po korak i uvek sa oprezom".

"Teško je predvideti kakav će biti sledeći mesec, ali ja vidim da počinjemo da učimo da živimo sa virusom", rekla je Fon der Lajenova, dodajući da je "impresionirana" rešenjima za nastavak rada nekoliko ekonomskih sektora.

Govoreći o odgovoru EU na pandemiju, ona je priznala da je na početku krize bilo "kritičnih trenutaka", ali je dodala da su "posle nekoliko dana zemlja shvatile da ne mogu da upravljaju krizom same", pa se koordinacija poboljšala.

Fon der Lajenova je odbacila navode da je kriza pretila da dovede EU do kolapsa, nakon što su pojedini lideri, među kojima i portugalski premijer Antonio Kosta, doveli u pitanje opstanak evropskog projekta sa 27 članica ako nije garantovana podrška najugroženijim ekonomijama.

"Mislim da smo dokazali da možemo da rastemo sa ovom krizom i ponovo smo zajedno", zaključila je šefica Evropske komisije.

#Letovanje

<
'