AKTUELNO

Bokvica je biljka bez koje je bilo koje dvorište nezamislivo - raste u izobilju, a može se koristiti u svežem obliku tokom toplog dela godine ili zamrznuti i čuvati tokom zimskog perioda.

Razlikuje se muška i ženska bokvica čija lekovita dejstva su gotovo identična. 

Mnogi su u zabludi da je ženska bokvica korov, ne znajući za neverovatne koristi ove lekovite biljke. Listovi ženske bokvice su jestivi, pa se mogu koristiti za pripremu salata ili variva.

Bokvica se može koristiti u obliku čaja, ali i kao melem ili obloga.

Odlično je sredstvo za iskašljavanje, a sluzi koje sadrži ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lek protiv kašlja i bronhitisa. Takođe, može da olakša stanje kod astme, upale sluzokože disajnih puteva, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme sa disanjem.

Novija istraživanja pokazuju da ekstrakt bokvice uspešno deluje kod plućnih infekcija, čime su potvrđenja njena antibakterijska svojstva. 

Osim toga, podstiče metabolizam i otklanja prolećni umor, ublažava simptome infekcija urinarnog trakta, kao i zapaljenja bešike i bubrega.

Reguliše nivo holesterola, pokazala se kao moćan saveznik u borbi protiv dijabetesa i sindroma nervoznih creva.

Kako biste pripremili čaj koristite samo listovi koje ste prethodno osušili na suncu. 

Priprema: Supenu kašiku sušene bokvice prelijte sa 2,5 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj je najbolje piti dok je još topao.

Obloga od bokvice: Za suzbijanje posledica uboda i ujeda, napravite loptice od svežeg lista ženske bokvice i zelene gline, pa ih pomešajte sa vodom. Dobijena pasta omogućiće ublažavanje simptoma ujeda ili uboda, kao i da smanjte iritacije, ali i proširene vene.

Infekcije zuba i desni: Bokvica je odlična za brzo lečenje rana na licu i u ustima. Sprečava gnojenje i podstiče zaceljivanje, što duguje aukubinu. Sažvakano lišće bokvice postavljeno kao obloga na zub i desni može da spreči infekciju zuba u ranim fazama.

#Zdravlje

#bokvica

<
'