AKTUELNO

Zbog velikog broja vitamina i minerala koje sadrže, jagode su veoma važne u ishrani mališana, a evo i od kada bi one trebale da se nađu na dečjem jelovniku.

Jagode su odličan izvor vitamina C. Jarko crvene boje, jagode sadrže mnogo biljnog fenola za koji je dokazano da ima snažna antioksidansna svojstva, a visok nivo antioksidanata u jagodama veoma je dobar u borbi protiv raka. 

Kada se jagode uvode u dečju ishranu?

Jagode su voće koje spada u snažne alergene i kao takve ne bi trebalo da se daju deci mlađoj od dvanaest meseci, a trebalo bi ih izbegavati i duže ukoliko u porodici postoji neko ko već pati od alergija. 

Jagode u kupovnim kašicama

Treba znati da se preporuke u vezi sa uvođenjem čvrste hrane u jelovnik beba menjaju. Tako je jedna studija iz 2008. godine pokazala da uvođenje određenih nairnica u ishranu beba nema veze sa oboljevanjem od ekcema kasnije u životu. Mnoge studije polazale su da mnoge namirnice koje smatramo visoko alergenim mogu da se uvedu u dečju ishranu i ranije, ali pre njihovog uvođenja obavezno se treba posavetovati sa pedijatrom.

Roditelji treba da znaju da kupovne kašice za bebe mlađe od dvanaest meseci sadrže jagode. Vođeni rezultatima istraživana koja su pokazala da jagode ne utiču na razvoj alergija na hranu kasnije u životu, proizvođači hrane za bebe ih stavljaju u kašice.

"Sveže jagode mogu da izazovu alergije kod dece, dok, sa druge strane, kuvane ne mogu. Obradom na visokoj temperaturi se uništavaju supstance odgovorne za alergijske reakcije i zbog toga ih, nakon obrade, stavljamo u kašice", stav je proizvođača.

Pedijatri i alergolozi smatraju da je moguće da alergeni budu uništeni prilikom obrade za potrebe pravljenja kašica za prodaju.

Međutim kažu da nisu sigurni da, prilikom pripreme kod kuće, voda u kojoj su jagode, može dostići dovoljno visoku temperaturu kako bi uništila alergene. 

U svakom slučaju, ukoliko odlučite da detetu mlađem od godinu dana ponudite jagode, preporuka je da one budu skuvane. Pre uvođenja jagoda u jelovnik deteta mlađeg od dvanaest meseci, obavezno se treba konsultovati sa pedijatrom.

Kako birati i čuvati jagode za pripremu kašica?

Prema Američkom udruženju za zaštitu životne sredine, jagode spadaju u red voća koje je najkontaminiranije pesticidima. Iz togh razloga, preporučuje se da se za dete biraju isključivo jagode iz organske proizvodnje.

Veoma su osetljive i trebalo bi ih kupovati samo tog dana kada ste planirali i da ih konzumirate. Što duže stoje postaju mekše i počinju na njima da se stvaraju tamne fleke. 

Birajte jagode bez fleka, mekanih mesta ili rezova. Gledajte lišće i birajte one čije je lepe zelene boje. 

#Jagode

#deca

<
'