AKTUELNO

Pirinač je glavni sastojak!

Jela od pirinča sa karijem i cimetom sprečavaju rast masnih tkiva i smanjuju apetit, pa zato brzo i efikasno pomažu pri mršavljenju.

U zapadnim zemljama sve više postaje popularan indijski način ishrane, koji je zasnovan na jelima od pirinča. Ova dijeta se zasniva na tradicionalnoj indijskoj kuhinji, gde dominiraju jela bogata ugljenim hidratima.

Na vrhu dijetalnog jelovnika nalazi se pirinač sa karijem i cimetom. Kari je vrlo popularan začin u Indiji, koji ubrzava metabolizam više od bilo koje druge namirnice. Iako se konzumira u malim količinama, kari ima mogućnost da sprečava rast masnih tkiva.

Nedavna istaživanja u Holandiji su pokazala da uvođenjem karija u svakodnevnu ishranu možete izgubiti od 2 do 4 kilograma za dve nedelje, bez posebnih izmena u režimu ishrane.

Sa druge strane, aroma i sladak ukus cimeta smanjuju apetit. Cimet nežno obavija zidove želuca, stvarajući osećaj sitosti.

O pirinču kao dijetalnoj ishrani dovoljno je spomenuti da kašu od pirinča lekari preporučuju kod svih gastroloških problema.

Foto: Pixabay.com

Kuvani pirinač u kombinaciji sa mlekom je izvrstan dijetetski proizvod, a jedna od najbitnijih funkcija je da čisti organizam od toksina. To je razlog zbog kojeg Indija ima nisku stopu ljudi obolelih od raka i drugih bolesti povezanih sa viškom holesterola.

Pirinač snabdeva telo svim bitnim elementima, donoseći u svom sastavu puno vitamina i minerala, pri čemu posebno treba spomenuti vitamine B grupe i karoten. Pirinač još sadrži vitamin E, kalijum, fosfor, cink, gvožđe, kalcijum i jod.

Ono što je još jedno lekovito svojstvo pirinča su 8 esencijalnih aminokiselina, koje daju energiju, sprečavaju zamor mišića i povećavaju aktivnost celog organizma. Sledeći bitan sastojak Indijske dijete je crni čaj, koji smanjuje apetit, poboljšava varenje, eliminiše teške soli, metale, višak tečnosti iz organizma, a značajno umanjuje i telesne masnoće.

#Dijeta

#Lepota

#Zdravlje

<
'