AKTUELNO

Građane Češke obradovala je vest da ponovo mogu da putuju, nakon što je sud doneo odluku kojom je to omogućeno.

Vlada u Pragu je putovanja dopustila tek nakon što je Okružni sud u Pragu ograničenja uvedena zbog pandemije koronavirusa proglasio nevažećim.

U roku od samo nekoliko sati ukinuta su sva ograničenja kretanja, a građanima Češke je dopušteno putovanje u zemlji ali i u inostranstvo, piše Dojče vele.

Premijer Andrej Babiš, međutim, ne očekuje neke velike promene i smatra da su putovanja u inostranstvo samo teorija.

"Niko vas neće pustiti da uđete u njihovu zemlju", poručio je Babiš građanima Češke.

Od zemalja koje se graniče sa Češkom, samo Austrija dopušta ulazak u zemlju i to samo onima koji mogu da pokažu negativan test na koronavirus, ne stariji od četiri dana.

Foto: Pixabay.com

Praški Okružni sud je krajem prošle nedelje proglasio pravno neutemeljenim odluke ministra zdravlja o zabrani kretanja i o zatvaranju manjih radnji.

Sudija Štepan Viborni je objasnio da ograničavanje osnovnih građanskih prava mora biti u skladu sa Zakonom o kriznim uslovima, što, kako je rekao, nije slučaj sa ograničenjima zbog krize uzrokovane koronavirusom.

Sud je vladi dao nekoliko dana da ukine mere koje je uvela još 12. marta, a pre nekoliko dana ih produžila do kraja meseca.

Vlada se pritom pozivala ne na krizni zakon, nego na zakon o zaštiti zdravlja građana.

Vlada je u petak odlučila da od parlamenta zatraži produženje vanrednog stanja do 25. maja, kada bi trebalo da prestanu da važe sva ograničenja u vezi sa koronavirusom.

#Putovanja

<
'