AKTUELNO

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević kaže da je turistička sezona u toj zemlji pod velom neizvesnosti i da za sada nije poznato kada će i pod kojim usovima primiti prve goste u letovališta, budući da je odlazak na ostrva zabranjen do 1. juna, kao i otvaranje hotela.

Spasojević je za Pink rekao da je u poslednja 24 sata zabeleženo 10 novih slučajeva zaraženih koronavirusom i da nije evidentiran ni jedan novi smrtni slučaj tako da se broj preminulih zadržao na 196.

Prema njegovim rečima, ukupan broj obolelih je 2.642, a do sada je testirano 83.750 ljudi.

- Kada je u pitanju turistička sezona Grčka i njena vlada, a takođe i krizni štab su veoma oprezni. Grčku očekuje drugačije leto u odnosu na one na koje smo navikli. U najboljem slučaju Grčka će biti spremna da primi turiste od 1. jula. Radi se na tome, ali to će zavisti od epidemiloške situacije kako u Grčkoj, tako i u zemljama iz kojih dolaze turisti – naveo je Spasojević.

Foto: Pixabay.com

On je ukazao da se radi na protokolima kojima bi bio definisan aviosaobraćaj, a osmišljavaju se i mere koje i mogle biti primenjene.

- Sve je i dalje pod velom neizvesnosti. Relaksirane su mere od pre dva dana, ali je na snazi zabranja kretanja van mesta prebivališta. Zabranjeni su odlasnici na sva grčka ostrva do 1. juna, a ona su srž grčkog turizma. Hoteli će biti otvoreni tek 1. juna, ali se ne zna kada će biti otvoreni hoteli sezonskog tipa – dodao je Spasojević.

Kako je ukazao, trenutno ne postoji zajednička platforma za realiziju saobraćaja koja bi bila usaglašena na evropskom nivou.

- Najsigurnija su putovanja sopstvenim prevozom. Kada su u pitanju Srbija i Grčka, situacije će u orgomnoj meri zavisiti od tranzitnih zemalja Severne Makedonije i Bugarske – dodaje Spasojević.

 Najbezbedija mera za svaku državu, smatra on, biće testiranje na ulasku u zemlju što zakomplikovati sama putovanja, kao i prelazak preko granice.

#Grčka

#Srbija

#ambasador

<
'