AKTUELNO

Kuvana jaja su redovan gost u našim obrocima, i gotovo su najčešći izbor za doručak, u kombinaciji sa salatom i mlečnim ili mesnim proizvodima. Odličan su izvor proteina, a pritom i štede kućni budžet, s obzirom da je reč o jednoj od najjeftinijih namirnica.

Kuvanje jaja svakako nije viša matematika, i deluje kao da može i malo dete da ih pripremi, ali svi smo svedoci koliko ih puta ili prekuvamo ili skinemo sa ringle pre vremena, pa muku mučimo sa ljuštenjem.

No, sada je i taj "problem" rešen - profesionalni kuvari savetuju kako da skuvate savršeno jaje, a kažu da je ključ između ostalog u posoljenoj vodi.

Foto: Pixabay.com

Važno je i da zapamtite razliku između meko i tvrdo kuvanih jaja - ako želite meko kuvano jaje ono se ubacuje u vrelu vodu, dok se tvrdo kuvano jaje stavlja u hladnu vodu.

"Zapamtite, jaja su porozna, neophodno je da ih stavite u posoljenu vodu. Ako želite meko kuvana jaja, ubacite ih u vrelu, ali ne i proključalu vodu, a potom ih od trenutka ključanja kuvajte tačno četiri minuta i 30 sekundi. Sklonite ih sa ringle, ostavite da odstoje jedan minut i bingo", otkrila je kuvarica i autorka kuvara Gizi Erskin, dodajući da jaja nikada ne kuvate kada ih uzmete direktno iz frižidera, već da sačekate da budu sobne temperature.

Foto: Pixabay.com

Ako, pak, želite tvrdo kuvana jaja ona treba da se kuvaju tačno osam minuta od trenutka ključanja voda, a nakon toga je poželjno potopiti ih odmah u u hladnu vodu, što olakšava skidanje ljuske.

Postoji još jedan trik - jaja uvek kuvajte na najmanjoj ringli.

#Jaja

#Kuvanje

<
'