AKTUELNO

Svi mi ponekad imamo osećaj da smo se u vezi našli pred zidom - saznajte da li se taj zid može zaobići ili ste došli do tačke bez povratka.

Loše veze i veze kojima je „istekao rok trajanja“ imaju brojne pokazatelje, a neki od njih su nezadovoljstvo koje je kontinuirano, osećaj samoće iako imamo partnera, emocionalana iscrpljenost, česti konflikti, ne planiranje budućnosti sa osobom sa kojom ste u vezi i slično...

Mi se svakoga dana menjamo, neprimetno, ali se menjamo, a to se dešava i sa našim vezama. Tako, one mogu rasti u pozitivnom smeru i razvijati se u nešto veće, bolje i smislenije iz dana u dan, ali isto tako mogu gubiti na kvalitetu ukoliko ne postoje zajedničke temeljne polazišne tačke i ukoliko počnemo da osvešćujemo da smo u vezi nesrećni, neispunjeni i da „nešto fali“.

Ukoliko ste u dužoj ili kraćoj vezi i našli ste se pred zidom iza kog ne vidite dalje i sebi sve češće postavljate pitanje "da li gubim svoje vreme sa osobom koja nije za mene?", potrebno je da se preispitate iz korena.

Veoma važna stvar, koju na samom početku treba da znate jeste da je potrebno mnogo hrabrosti, moći spoznaje i samopuzdanja da sebi priznamo da smo neke mesece ili godine „poklonili“ osobi koja nije bila za nas, koja nije umela da nas ceni, shvatala nas je zdravo za gotovo, zanemarivala naše potrebe ili nas prosto „nije videla“.

Druga bitna stvar je spoznati i osvesti da nas u nekoj vezi, za koju podsvesno znamo da nije dobra za nas i u kojoj se osećamo indisponirano i nesrećno – drži samo navika. Navika je moćna stvar i svi smo, manje ili više bića navike, ali kada stvari dođu dotle da navika utiče na kvalitet vašeg svakodnevnog života i to negativno, vreme je da se osvestite i oslobodite te navike, ma koliko to teško bilo.

Foto: Unsplash.com

Ljubav i način na koji je pokazujemo nije univerzalan i nije isti za sve, dešava se da osoba sa kojom smo u vezi ne ume na pravi način da iskaže svoja osećanja, da nam pokloni potrebnu pažnju i nežnost, a nama je baš to potrebno. S druge strane, ako je ta pažnja prezentovana na loš način, previše zaštitnički, autoritarno i sebično ili pod konstantnim uslovljavanjima ili kritikama – takođe je situacija koja je neprihvatljiva i nezdrava.

Suština svega, iako ne volimo svi na isti način i ne pokazujemo osećanja isto, postoje stvari bez kojih veza ne može da funkcioniše na zdrav način i u njoj nećete nikada biti srećni. Tu se pre svega misli na međusobno razumevanje, sposobnost da razgovarate sa partnerom i zajednički iznalazite rešenja za probleme, da imate onaj osećaj da i kada ništa ne kaže vi znate da je tu za vas – da je on/ona „vaš kamen“, da imate zajednička interesovanja – barem jedan deo njih, jer nije moguće da nas sve identične stvari zanimaju, da vas vaš partner poznaje i prepoznaje situacije u kojima je potrebno da „istupi“, kao i one u kojima je potrebno da se povuče, da vam veruje i vi njemu, da je spreman/spremna da vas pusti u sve aspekte svog života, uključujući strahove, tajne, planove, jer to je pokazatelje dubine vašeg odnosa, kao i perspektive za budućnost. I možda najbitnija stvar, koja govori koliko smo zaista bliski i kompatibilni sa nekom osobom jeste da pred njom budete baš ono što jeste – bez maski, bez pretvaranja i bez straha od reakcije sa druge strane.

Foto: Pixabay.com

Ako ste primetili ili se prepoznali u nečemu od gore navedenog i dešava vam se da ste često melanholični, tužni, osećate prazninu ili ne možete da nađete svrhu svega – pokazatelji su da ste nezadovoljni u vezi i da osoba sa kojom ste ni na koji način ne zadovoljava vaše emocionalne potrebe. Ono što je potrebno da učinite tada – jeste da sebe dobro preispitate (ali da budete potpuno iskreni prema sebi) i donesete odluku da li je vredno ostati u takvoj vezi ili vam je potreban novi početak.

#Ljubav

<
'