AKTUELNO

Vrnjačka Banja, sigurno jedna od najlepših destinacija za odmor u Srbiji.

Sa četiri mineralna izvora koja se koriste u lečenju, Vrnjačka Banja odavno je prevazišla status prirodnog lečilišta. Parkovi i manifestacije nadaleko su poznati, ali kraljica srpskih banja, kako je često zovu, poslednjih godina se trudi da ponudu prilagodi svačijem džepu i ukusu.

Ako niste sigurni gde biste na odmor, a u inostranstvo vam se u ovako rizičnoj situaciji ne ide, imamo rešenje – Vrnjačka Banja odlična je alternativa moru! Hoteli sa zatvorenim i otvorenim bazenima, spa i velnes centri, odlični restorani i duga šetališta – sve ovo učiniće boravak nezaboravnim. 

Ova banja godinama unazad postaje sve popularnija, kako među domaćim gostima, tako i među strancima.

Foto: Foto/Google Maps

KAKO DO VRNJAČKE BANJE?

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, 200 km južno od Beograda. Smeštena je na obroncima planine Goč i u dolinama Vrnjačke i Lipovačke reke. Zavisno od položaja pojedinih delova naselja nadmorska visina Vrnjačke Banje se kreće od 220 do 300 m.

U Vrnjačku Banju se može doći magistralnim putem Beograd-Kraljevo i auto-putem Beograd-Niš-Skoplje, preko Pojata.

Legenda iz Prvog svetskog rata postala osnov za "katančenje" ljubavi

Jedna vrnjačka legenda o tragičnoj ljubavi mlade učiteljice Nade i srpskog oficira Relje u vreme Prvog svetskog rata prerasla je svojevremeno u nesvakidašnji običaj mladih Vrnjčana, koji je potom zaboravljen, ali je pre petnaestak godina ponovo oživeo, postavši prava atrakcija i svojevrsna znamenitost Vrnjačke Banje. Lepa vrnjačka učiteljica Nada i oficir Relja, kako legenda kaže, silno su se zavoleli i jedno drugom obećali. Rat ih je, međutim, razdvojio. Relju je odveo u Grčku, gde se mladi oficir zaljubio u lepu Grkinju. Oženivši se njome, tamo je ostao da živi. A u Vrnjcima, učiteljica je godinama čekala svog verenika i, tugujući za izgubljenom ljubavi, tako iskopnela do smrti. Ne želeći da dožive njenu sudbinu, mlade Vrnjčanke počele su potom da za metalnu ogradu jednog od mnogobrojnih mostića preko Vrnjačke reke, omiljenom sastajalištu zaljubljenih parova, "zaključavaju" svoju ljubav katancima a ključiće bacaju u reku. Od tada, ovaj most u centru kraljice srpskog turizma nosi naziv Most ljubavi. Saznavši sve to od meštana tokom jednog svog boravka u Vrnjačkoj Banji, legendu o tragičnoj ljubavi dvoje mladih ovekovečila je i pesnikinja Desanka Maksimović u svojoj pesmi "Molitva za ljubav". S vremenom je, međutim, tradicija "zaključavanja" ljubavi pala u zaborav, ali su je mladi pre deceniju i po opet obnovili. Sada, osim zaljubljenih Vrnjčana, i mnogi drugi parovi koji posećuju Vrnjačku Banju dolaze na ovaj most da "zakatanče" svoju ljubav, ispisujući svoja imena na katancu i bacajući njegove ključeve u Vrnjačku reku. Na ogradama mosta ima nekoliko desetina hiljada katanaca. Na Mostu ljubavi svake godine se održava tradicionalno takmičenje u najdužem poljupcu - "Poljubi me".

Foto: Tanjug

ŠTA SVE NUDI KRALJICA BANJA? 

Osim izvora lekovite vode, uređenih parkova, staza za šetnju i terena za sport i rekreaciju po kojima je Banja nadaleko poznata, vrnjački gosti imaju priliku da posete i jedinstveni Japanski vrt, a tu su i povoljni izleti do obližnjih manastira Žiče, Ljubostinje i Studenice, romantične vožnje fijakerima, a za najmlađe i električnim automobilčićima...

Ipak, nekoliko mesta ne smete zaobiči:

Promenada

Promenada, simbol Vrnjačke Banje, je obnovljena. Kraćom šetnjom stiže se i do vrsnih vinskih podruma gde će vam poznavaoci vina preporučiti autohtonu sortu Prokupac.

Vinski podrumi organizuju grupne degustacije, kako vina, tako i sireva i pršute, organizuju i ručkove, večere i to sve uz muziku, na otvorenom prostoru i uz kamin.

Foto: Foto/Google Maps

Termomineralni izvori prvi su privukli turiste, ali danas je Vrnjačka Banja poznata i po parkovima koji se prostiru na oko 60 hektara. U njima je prijatno čak i tokom vrelih letnjih dana. 

Goč na 12 kilometara  

Za one koji pak više uživaju u pejzažima koje je priroda sama napravila, planina Goč je na samo 12 kilometara od centra Banje.

U celodnevnoj planinskoj zabavi, planinarenju, vožnji bicikala i streličarstvu turisti su uživali prethodih godina, a ove godine čekaju ih i nove staze.

Foto: Printscreen YouTube/ srbijaodsrca

Mineralni izvori

Vrnjačka Banja ima sedam poznatih izvora mineralnih voda i to: topli mineralni izvor (tzv. Topla voda), smešten u centralnom banjskom jezgru, Snežnik - smešten u zoni Vrnjačke reke, Slatina u zoni Lipovačke reke, Jezero, izvor koji je smešten u banjskom parku na polovini puta Snežnik-Slatina, Beli Izvor u blizini ušca Lipovackog potoka u Lipovacku reku, Borjak - izvor udaljen 700 metara od Snežnika uzvodno uz korito Vrnjačke reke i Vrnjačko Vrelo koje se nalazi na polovini magistralnog puta Kraljevo - Kruševac.

Od već pomenutih izvora za balneološku terapiju se koriste četiri: Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero dok se dve flaširaju kao stone mineralne vode (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko Vrelo).

Na osnovu pronađenog arheološkog materijala može se sa sigurnošću tvrditi da su vrnjačke mineralne vode korišćene još u antičkom periodu. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru, u periodu od 2. do 4. veka, Rimljani su izgradili lečilište Akuae Orcinae, gde su na oporavak i odmor dolazili vojnici iz provincije Moesia Superior i iz vojnih logora na dunavskom limesu. Sadašnje ime Vrnjačka Banja je dobila po imenu sela Vrnjci, u čijem su ataru mineralni izvori otkriveni.

Foto: Foto/Google Maps

Manifestacije su još pod znakom pitanja

Po manifestacijama, Vrnjačka Banja je poznata i van granice zemlje. U turističkoj organizaciji kažu da će poštovati preporuke struke, ali da za sada Karneval, Lavfest, Batini dani i Festival filmskog scenarija nisu otkazani.

Predsednik Opštine očekuje veliko interesovanje turista

Predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović kaže za Pink da vikend za nama već pokazuje veliki potencijal ove destinacije u predstojećoj, letnjoj sezoni. - Ulice, trgovi, promenada bili su potpuno popunjeni. Veliki broj apartmana takođe je bio popunjen, što nagoveštava da će od 15. maja, kada je doneta odluka da svi hoteli u Vrnjačkoj Banji prorade, potražnja biti još veća, samim tim i popunjenost smeštajnih kapaciteta – navodi Đurović za Pink. Ističe da je, zahvaljujući sprovedenim preventivnim merama protiv koronavirusa na lokalnom nivou, tokom celog trajanja vanrednog stanja zadržan vrlo nizak broj obolelih od Kovida-19, a da danas zaraženih nema. - Ovo je ekološka sredina, a mi smo i navikli da smo disciplinovani, pre svega zbog gostiju i svih koji borave u našoj Vrnjačkoj Banji – kaže predsednik Opštine. Ističe da je sezona od svog samog početka bila nekarakteristična, odnosno da je počela još u decembru, te da je tokom cele zime bilo mnogo gostiju, i to zahvaljujući velnes i spa centima, zatvorenim bazenima i luksuznim hotelima koji su pružali ugođaj u hladnim danima.

CENE ZA SVAČIJI DŽEP

Uprskos svom zasluženom "elitizmu", Vrnjačka Banja, kao prestonica domaćeg kontinentalnog turizma, može se smatrati i mestom za odmor za - svačiji džep.

U luksuznim hotelima, noćenje sa doručkom i korišćenjem velnes sadržaja košta najmanje pedeset evra po osobi. Ali Banja ima ponudu za svačiji džep, pa čak i da vaučeri pokriju trošak boravka u privatnom smeštaju.

Cena soba sa kupatilom po osobi iznosi petsto do hiljadu dinara, a dnevni najam studija, apartmana i dupleksa iznosi od 2.000 do 5.000 dinara po smeštajnoj jedinici.

#Putovanja

#Srbija

#Turizam

#Vrnjačka banja

<
'