AKTUELNO

Naziv bolesti dolazi od endometrija, naziva za sluznicu materice

Endometrioza je podmukla hronična upalna bolest kod žena, koju karakteriše rast tkiva endometrijuma (sluzokože materice) van materice, gde se u normalnim okolnostima nalazi. Kod žena koje imaju endometriozu, tkivo endometrijuma može se javiti na jajnicima, jajovodima, u plućima, crevima, grliću materice, te pupku… 

"Većina žena u nekom trenutku života oseća jake menstrualne grčeve, ali kada to postane tortura, te se bolovi javljaju na više mesta, uzrok može biti endometrioza, kažu lekari.

Simptomi endometrioze 

Glavni simptom endometrioze je bol u području karlice, koji je često povezan sa menstrualnim ciklusom. Iako većina žena ima grčeve tokom menstruacije, one s endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijim nego obično. Takođe, kod većine žena ta bol s vremenom povećava.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

Bolne menstruacije

Bol kod polnog odnosa

Bol kod uriniranja

Jako krvarenje

Probleme s plodnošću

Endometriotizno tkivo je osetljivo na polne hormone  kao i normalna sluznica materice, ono raste, zadebljava se i na kraju ljušti. Tokom menstruacionog ciklusa, žena sa ovim poremećajem ne krvari samo iz materice nego iz svih tkiva endometrijuma izvan nje. S obzirom na to da brojna druga stanja mogu imati slične simptome, problem sa endomtriozom što može proći više godina dok se ne dijagnostifikuje. A do tada se u zahvaćenim organima mogu stvoriti priraslice i upale.

Svaka deseta žena, po procenama stručnjaka, boluje od ovog poremaćaja.

#Zdravlje

<
'