AKTUELNO

Pored brojnih ograničenja ljudskog kontakta, naučnici usmeravaju našu pažnju na još jedan važan aspekt koji može usporiti širenje koronavirusa.

O njemu se ne govori mnogo, ali istraživači sa raznih univerziteta pokazali su da hladan i suv vazduh pogoduje širenju SARS-CoV-2. Kako temperatura i vlaga rastu, čestice koje nose virus teže će biti prenošene i unutra i na otvorenom. Ovo ukazuje da u proleće i leto epidemija može prestati. Šta danas možemo učiniti da smanjimo infekciju?

Profesor Akiko Ivasaki, imunobiolog savetuje: uključite ovlaživače!

Kad je napolju hladno, treba ih koristiti u zatvorenom prostoru za povećanje vlažnosti. Kada se hladni spoljni vazduh sa niskom vlagom zagreva u prostoriji, njegova relativna vlažnost pada na približno 20%. Ovaj vazduh bez gotovo vlage pruža savršen put za virusne čestice koje se prenose u vazduh, uključujući koronavirus - veruje profesor Akiko Ivasaki.

Postoji više argumenata za ovo mišljenje. Na suvom i toplom vazduhu naša sposobnost da se odbranimo od virusa takođe je slabija. Prema istraživačima, povećana vlaga će sprečiti širenje koronavirusa.

Možemo li računati na manje infekcija leti, kada se nivo vlage prirodno povećava? Verovatno, iako neki stručnjaci gase entuzijazam.

- Prerano je govoriti o sezonalnosti koronavirusnih infekcija. Još nije prošla zarazna sezona. Ne znamo da li će biti manje infekcije u proleće i leto. SARS virus se širio dve godine, i iako je incidencija bila niža u toplijim sezonama, nije bilo prekida u prenosu virusa - kaže imunolog i predsednik Fondacije za prevenciju infekcija.

Stručnjak priznaje da zapravo mnogo zavisi od vlažnosti. Aktivnost virusa zasniva se na vlažnosti vazduha. Što je viša temperatura, veća je i vlažnost vazduha, pa će možda koronavirus biti manje aktivan van ljudskog tela u proleće i leto.

Pre nego što to saznamo, možemo se boriti sa neprijateljem ovde i sada.

#Zdravlje

#koronavirus

'