AKTUELNO

Ako primetite da crvena tačkica neočekivano menja veličinu, oblik ili je počela da krvari, posetite lekara što je pre moguće.

Ako ste na koži ugledali crvenu tačkicu koju niste imali, ne brinite, radi se o angiomu - malom benignom tumoru koji se sastoji od krvnih sudova i najčešće je potpuno bezopasan.

Postoje dva razloga zašto se pojavljuje:

1. Godine života

Mnogi ljudi dobiju ih nakon 30 godine života. Uglavnom se radi o vrlo malim tačkicama koje se najčešće nalaze na telu, rukama i ramenima, a žene ga mogu imati i na grudima. Pojavljuju se zbog promena na koži i krvnim sudovima koje dolaze s godinama.

2. Problemi sa zdravljem ili loš način života

Ako angiom izgleda kao tačka sa krvnim sudovima iz koje se granaju drugi krvni sudovi, to može da ukazuje na probleme s jetrom, na bolesti krvotoka ili hormonsku neravnotežu u telu. Ovu vrstu nazivaju - paukoliki (spajder) angiomi.

Najbolja prevencija pojave angioma su zdrav život i uravnotežena ishrana. Jedite mnogo voća i povrća, i ne zaboravite na zdrave masnoće poput onih iz avokada i maslinovog ulja. To će pomoći da vam koža ostane mlada i zdrava.

Angiome je moguće ukloniti laserom.

#Doktor

#Lekar

#Zdravlje

#mladež

#Život

'