AKTUELNO

Semenke lubenice gotovo svi bacamo, a nismo ni svesni koliku lekovitu moć imaju.

Da bi iskoristili sva lekovita svojstva, semenke je potrebno kuvati, samleti ili ispeći kako bismo došli do dragocenog sadržaja.

Semenke od lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad digestivnog trakta, pomažu u slučaju pojave crevnih parazita, kao i u lečenju obolelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu.

U njima je zapanjujući sadržaj zdravih sastojaka. Obiluje snažnim antioksidansom likopenom, vitaminima B5 i B6, esencijalnim aminokiselinama. Bakar, magnezijum, cinka i gvožđe, takođe, sadrži u velikim količinama.

Foto: Pixabay.com

Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu pomažu telu da se reši toksina, poboljšavaju zdravlje bubrega, čuvaju kardiovaskularni i nervni sistem, pospešuju metabolizam i imunitet.

Edgar Kejsi koji je umro davne 1945. godine je svoj život posvetio istraživanju biljnih preparata. U svrhe lečenja je čaj od semenki lubenice preporučivao osobama koji su imali bubrežne probleme.

Čaj od semenki je odličan diuretik i preporučuje se pacijentima koji treba da eliminišu kamenje i pesak u bubrezima i urinarnom traktu.

Evo kako se pravi ovaj čaj:

Koristi se 4 kašike isključivo svežih semenki lubenice koje se izdrobe ili iseckaju u blenderu i kuvaju 15 minuta u 2 litra vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana, a trećeg dana se pravi pauza.

Foto: Pixabay.com

Proces se tako nastavlja nekoliko nedelja u istim intervalima dva danakorišćenja sa jednim danom pauze. Već nakon prvog ciklusa od 3 dana ćete se osećati bolje, a nataloženi toksini će nestati. Za uklanjanje peska iz bubrega potrebno je ponoviti nekoliko ciklusa. 

#Recept

#bubreg

#lubenica

#semenke