AKTUELNO

Rep psima služi za komunikaciju, ali ima i druge važne funkcije. Kada pas maše repom, pretpostavljamo da je srećan, ali on zna tako da pokaže i druga raspoloženja i stanja u kojima se nalazi.

Brzina i visina mahanja repom pokazuju raspoloženja.

Široko mahanje repom ukazuje na to da je pas prijateljski raspoložen, dok je brzo mahanje visoko uzdignutog repa pokazatelj da se pas oseća ugroženo.

Kad je srećan, pas repom maše udesno, a mahanje ulevo je pokazatelj lošeg raspoloženja.

Leva strana mozga kontroliše desnu stranu tela i obrnuto. Pozitivne emocije vuku pseći rep u desnu stranu, a negativni u levu.

Postoji mnogo razloga zbog kojih psi hvataju svoj rep. Mogu to raditi iz dosade, vežbanja ili radoznalosti, a to se čak može pripisati i njihovom predatorskom instinktu.

Ako pas prečesto juri svoj rep, onda treba proveriti da li ima bude. Postoji teorija i da psi koji stalno hvataju svoj rep pate od opsesivno-kompulsivnog poremećaja.

Pseći repovi su se razvili tako da im pomažu da održe ravnotežu. Sportske rase koriste svoj rep kao kontraravnotežu prilikom trčanja, skakanja i okretanja.

Ako pas povredi ili izgubi rep u odraslom dobu, njihove atletske sposobnosti će se promeniti jer će pas biti izbačen iz ravnoteže.

Srećom, psi se tokom vremena mogu prilagoditi novonastaloj situaciji i ponovo naučiti te veštine, prenosi Index.

Uz pomoć repa se širi pseći miris. Alfa psi koji drže svoj rep visoko mogu otpustiti više mirisa iz analnih žlezda. Zamah repa pomaže da se miris raširi kroz vazduh.

S druge strane, uplašeni psi, koji svoj rep drže između nogu, pokušavaju da pokriju miris svojih žlezda.

#Pas

#ljubimci