AKTUELNO

Ravan i zategnut stomak ne mora biti više samo pusti san.

Osim onih revnosnih vežbača koji su aktivni i bave se sportom tokom cele godine, ostatak nas se stalno žali ili nije zadovoljan izgledom svog stomaka. Nekoliko manjih izmena u režimu ishrane i laganog vežbanja zaista može smanjiti vaš stomak, a takođe i neka jednostavna prilagođavanja mogu smanjiti nadutost stomaka, i utemeljiti vaše zdrave navike sada i za ubuduće.

1. Idite na spavanje nešto ranije.

Nastojite da odete na spavanje što ranije možete, najkasnije oko 23h ako ste u prilici. Nedostatak potpunog noćnog odmora usporava metabolizam tela, tako da ako želite da povećate potrošnju kalorija, planirajte da imate najmanje sedam sati kvalitetnog sna.

2. Ne preskačite obroke.

Drugi važan savet za ubrzavanje metabolizma glasi: Jedite na svaka tri do četiri sata, a to bi trebalo da uključi i vreme za doručak. Istraživanja pokazuju da ljudi koji propuste jutarnje obroke doživljavaju porast hormona vezanog za glad, kasnije tokom dana. Za doručak konzumirajte namirnice poput avokada, spanaća i jaja na više načina. Tako ćete u nastavku dana biti siti, a vaše telo će sagorevati suvišne kalorije.  

Foto: Unsplash.com

3. Hidrirajte se dovoljno.

Dehidriranje dovodi do toga da naše telo gomila vodu", što automatski stvara najmanje tri, četiri viška kilograma oko stomaka. Popijte najmanje osam čaša vode dnevno, a u toplim letnjim danima pojačajte hidataciju na oko 2-3 litra vode dnevno. U obzir mogu da dođu i nezaslađena limunada i biljni čajevi u manjoj meri. 

4. Konzumirajte više namirnica bogatih vodom. 

Hrana bogata vodom poput voća i povrća će učiniti da se osećate puno i sito, ističu nutricionisti. Stoga, započnite glavni obrok sa supom, salatom ili pikatnim humusom sa ljutim paprikama. Kombinacija kapsaicina (začin u ljutim paprikama) i rastvorljivih vlakana humusa mogu pomoći u suzbijanju gladi.

5. Slobodno popijte malo kafe.

Kafa predstavlja prirodan diuretik, koji vam pomaže da uklonite višak vode u telu. Stimulativni efekti kafe takođe održavaju mikrobiotu vašeg stomaka u dobrom stanju, i stimulišu creva da budu aktivna. 

6. Jedite sporije.

Umesto da brzo samo progutate jelo, stvorite naviku da sažvaćete svaki komad hrane najmanje 10 puta pre gutanja. Telo mora raditi prekovremeno kako bi razbilo hranu u velikim komadima u želucu i crevima, što može dovesti do pojave gasova i probavnih smetnji. Osim toga, kada jedete brzo, vi ste skloniji gutanju vazduha, što može povećati rizik od osećaja natečenosti.

7. Izaberite dobar probiotik. 

Probiotici su “dobre” bakterije koje pomažu vašem probavnom sistemu da svari hranu, sprečavajući gastrointestinalne probleme koji vas mogu sprečiti da imate ravan stomak, ističu nutricionisti. Da bi  osigurali optimalan rad vašeg stomaka, svakodnevno konzumirajte hranu bogat probiotskim bakterijama, poput jogurta, kefira ili kiselog kupusa. Ili uzmite dobar probiotik- Enterobiotik

Probiotik Enterobiotik® prijateljski deluje na uzrok problema poput gojaznosti, dijabetesa, alergija, uplanih bolesti creva, i pomaže u smanjenju i otklanjanju ovih simptoma, i postizanju zdravog i ravnog stomaka. 

Foto: Promo/Abela Pharm

8. Ne zaboravite na prebiotike.

Prebiotici predstavljaju nežive supstance koje podstiču rast korisnih bakterija. Povrće, voće, orašasti plodovi, pasulj, semenje i zrnevlje će dati probioticima u vašem stomaku dodatno gorivo, koje im je potrebno da prežive i napreduju.

9. Napravite pauzu.

Kada ste umorni ili ljuti, vaše telo povećava proizvodnju steroida i hormona stresa, što negativno utiče na vaš probavni sistem, najčešće uzrokujući zatvor i nadimanje. I kao da to nije dovoljno, stres takođe povećava proizvodnju kortizola, koji šalje višak masti direktno u vaš stomak u pokušaju da zaštiti vaše vitalne organe. Da bi se smanjila napetost, imajte češće pauze i periode opuštanja samo za vas, tokom dana.

10. Ako ne vežbate u teretani, samo izađite iz kuće!

Čak i ako vas mrzi da vežbate u teretani, pokušajte da budete aktivni 30 minuta dnevno, na vama prihvatljiv način, po mogućstvu van kuće. Trčite, šetajte, plivajte. Svaka fizička aktivnost će na odgovrajaući način podstaći vaš metabolizam i sagorevanje kalorija, što sve vodi ravnom i zategnutom stomaku. 

Foto: Unsplash.com

Autor: Pink.rs

#Digestivni sistem

#Stomak

#Zdravlje

#ravan stomak