AKTUELNO

Od prelepe prirode do manastira i kupališta, i naša zemlja ima sve što je potrebno za savršen odmor.

Predlažemo vam 10 ideja za vikend putovanja po Srbiji!

1. Golubac

Posetite ostatke srednjovekovnog srpskog grada burne istorije, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Obiđite obnovljenu Golubačku tvrđavu i uživajte u nestvarnom pogledu na Nacionalni park Đerdap.

Neverovatno čudo prirode: Ovo fascinantno jezero u sebi krije zanimljivu tajnu! (FOTO)

2. Zlatibor

Jedna od naših najlepših i najpoznatijih planina nudi mnogo toga svojim posetiocima - od klasičnih aktivnosti u prirodi poput jahanja konja i šetnji, do adrenalinske vožnje četvorotočkašem i istraživanja neotkrivenih predela, ali i poznatih mesta za obilazak poput Stopića pećine, Gostiljskih vodopada... U blizini je i Mokra Gora, Sirogojno, Mećavnik... Zlatibor zapravo nudi toliko toga da je nemoguće posetiti sve samo za vikend.

3. Uvac

Odvojite bar jedno popodne za uživanje u pogledu na prelepe meandre našeg zaštićenog Specijalnog rezervata prirode. Osim prelepe prirode, kad se nađete ovde imate priliku da obićete i četiri pećine (Ušačku, Javorsku, Baždarsku i Ledenu), kao i naše poznate manastire Đurđevi stupovi i Sopoćani.

4. Đavolja varoš

View this post on Instagram

Postoji mnogo legendi o tome kako je nastala Đavolja varoš. Po jednoj legendi, ove figure predstavljaju okamenjene svatove koje su po nagovoru đavola hteli da venčaju brata i sestru. Meštani da bi zaustavili takvu đavolju nameru, okamenili su ih, pa tako će vam vodič na licu mesta pokazati koje figure predstavljaju mladu, mladoženju i ostale svatove. #mojsvetuboji #vidisrbiju #seeserbia . . . . . #djavoljavaros #sevenworldwonders #serbia #dametraveler #travelingram #serbiangirls #arountheworld #sheisnotlost #travelblogger #myserbia #srbija #iamtb #kursumlija #photooftheday #besttravelocations #srbijainstagram #srbijauslikama #naturephotography #ladiesgoneglobal #putovanja #instanature

A post shared by Dragica Đuran (@dragadj) on

Prilika da bukvalno vidite svetsko čudo. Na ovom mestu nalaze se dva prirodna fenomena, i zaista je šteta propustiti ih, a to su čuvene zemljane figure i izvori izuzetno kisele vode sa visokim sadržajem minerala.

5. Vrnjačka banja

Na prelepim padinama planine Goč nalazi se najveća srpska banja, koja uživa titulu omiljenog izletišta i lečilišta. Krasi je čak sedam izvora mineralne vode, čuveni manastiri Žiča i Studenica, kao i brojni srednjovekovni spomenici.

6. Srebrno jezero

Osim aktivnosti vezanih za vodu, ovo je prilika da obiđete i čuvenu Ramsku tvrđavu, krstarite divnim vodama Dunava, ali i da obiđete obližnji Lepenski vir i Viminacijum, naša poznata arheološka nalazišta.

7. Fruška gora

Jedno od najomiljenijih izletišta u našoj zemlji koje odlikuju prelepa priroda, brojni manastiri i jezera, kojih ima čak 16.

Raj na 100 km od Beograda: Zašto ovog leta treba da posetite Belu Crkvu, srpski gradić sa najviše jezera! (FOTO)

8. Krupajsko vrelo

View this post on Instagram

Krupajsko vrelo - Dagulj Srbije koji prati legenda obavijena velom vlaške magije! Smešteno u podnožju planine Beljanice, okruženo šumama izvorište na površini stvara jezero nestvarne lepote! Koliko je lepo i zanimljivo spolja zbog svih nijansi plave i zelene boje, pod površinom krije još zanimljiviju priču - čitav splet podzemnih kanala. Ronioci su se spustili na 123 metara dubine. Stigli su do podvodne pećine za koju su verovali da je niko pre njih nije video ali su tu zatekli stare merdevine i prokopane tunele koji vode do površine zemlje. Pretekli su ih tragači za zlatom koje navodno postoji zakopano u Homoljskim planinama. Ipak, u vodu meštani ne ulaze. Prema vlaškim verovanjima u vodi - potocima, rekama, bunarima, čak i u plitkim baricama, obitavaju vodeni duhovi. Njih ima tačno sto a predvodi ih Tartor. Vlasi ga još nazivaju starcem ili Al batrn. On nosi bič kojim kažnjava ostalih 99 vodenih duhova i povlači na dno plivače. Veruje sa da baš Tartor čuva ulaz u pećinu sa blagom. #krupajskovrelo #krupaja #homoljskeplanine #tartor #zagubica #beljanica #lepotesrbije #serbia #seeserbia #mojasrbija #obidjisrbiju #vidisrbiju #serbia🇷🇸 #srbija🇷🇸 #istrazisrbiju #lepasrbija #cudesnasrbija #expoloreserbia #myserbia #visitserbia #srbijaslike #spring #srbijainstagram #blagasrbije #istocnasrbija #srbijauzduzipopreko #prirodasrbije #priroda_srbije #srbija_u_nasim_ocima

A post shared by Srbija uzduž i popreko (@srbija.uzduz.i.popreko) on

Prirodna lepota koja može biti ozbiljna konkurencija prizorima sa najegzotičnijih destinacija. Lepota krupajskih vodopada, jezera i beskrajnih šuma potpuno će vas očarati, a usput možete posetiti i čuveni manastir Gornjak, poznat po čudima koja su se desila nad moštima svetog Grigorija.

9. Nacionalni park Tara

Pravi izbor sa sve ljubitelje prirode i svežeg vazduha. Tara je srpska najšumovitija planina na kojoj raste više od hiljadu različitih biljnih vrsta. U ponudi su svi planinski sportovi, a za ljubitelje fotografije, tu su magični vidikovci. Manastir Rača je nešto što takođe ne bi trebalo propustiti, a i odavde imate priliku da "skoknete" do Drvengrada.

10. Stara planina Jedno od najlepših mesta za porodični mini-odmor. Na Staroj planini obavezno posetite vodopade Bigreni potok i Tupavica, a tu su i brojna etno sela sa bazenima, igralištima za decu, mini zoološkim vrtovima i sportskim terenima.

#putovanje