AKTUELNO

U nastavku vam donosimo koje poteze ne smete da povlačite prilikom spremanja piletine na roštilju

Profesionalni kuvar i stručnjak za meso izdvojio je za Business Insider najčešće greške prilikom pečenja piletine na roštilju.

Roštilj vam je prevruć 

Ne smete peći piletinu na roštilju na visokoj temperaturi. Ako koristite plinski roštilj, idealna je temperatura 180 Celzijusa. Ukoliko pak pečete pileća krilca na drvenom uglju za roštilj, gurnite ugalj u jednu stranu tako da se peče na indirektnoj toploti. Na ovaj način, dobićete toplotu za loženje na jednoj strani, dok na drugoj imate indirektnu toplotu koja omogućava lakše pečenje.

Ne koristite poklopac za tiganj

Znajte da roštiljima s poklopcem svakim otvaranjem temperatura pada.  pa se trudite stvoriti uvjete kao u pećnici dok se piletina peče kako se dragocjena toplina ne bi gubila. 

Ne koristite termometar za meso

Ovo je jedna od najčešćih grešaka u mnogim domovima. Termometar za meso će vam najbolje pokazati kada je meso gotovo. Za najpreciznije merenje ubacite termometar u najdeblji komad mesa, ali vodite računa da ne dotaknete kost. Kada unutrašnja temperatura pilećeg mesa pokaže 74 Celzijusa, tada se dovoljno ispeklo. 

Prerano dodajete preliv

Ukoliko ste od onih domaćica koje imaju običaj da piletinu premazujete prelivima za bolji ukus i karamelizovanu kožicu, gledajte da to ne bude prerano. Ovakvi prelivi obično sadrže puno šećera koji, dodate li sos prerano, može brzo da izgori i produži pečenje mesa.

#Piletina