Ko ga jednom proba, uvek želi da ga sprema.
Sastojci za lepinje:
voda - 200 ml
brašno - 2 šolje
mast - 1 supena kašika
sirće - nekoliko kapljica
so - pola kašičice
šećer - pola kašičice
suvi kvasac - 2 grama
Za punjenje:
krompirići - prženi
piletina - marinirana i ispečena na roštilju
luk - 1 ili 2 glavice
beli luk - 3 - 4 čena
masline - 100 grama
čedar - nekoliko kriški
paradajz - 1 komad
krastavac - 1 komad
ljuta paprika po želji
Za paradajz sos:
paradajz - 1 komad, kiseli krastavčići - 1 - 2 komada. so, šećer, začini, brašno
Za sos od belog luka:
ulje - 100 ml, sveže mleko - 50 ml, senf - 1 kašičica, kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike, beli luk, maslinovo ulje, začini po vašoj želji, limunov sok, so
Priprema: Svi potrebni sastojci za punjenje donera se pripreme i iseku. Luk, beli luk i pečurke se preprže ili dinstaju na masti. U njih se dodaju začini - biber, mlevena paprika, bosiljak, origano, peršun ili drugi (po vašem ukusu).
Domaće lepinje za donere se spremaju tako što se potrebni sastojcu pomešaju i umesi se testo, ostavlja se da odmori desetak minuta i posle se u dozama prave same lepinje. Testo se kida na loptice i razvija se ili se rasteže.
Njihova veličina zavisi i od toga koliko lepinja želite da napravite i koju debljinu više volite. Peku se u zagrejanom tiganju sa obe strane. Možete da koristite mast, ali ukoliko ih pravite u tiganju sa nelepljivim dnom, preskočite ovaj korak. Ako su unapred pripremljene, mogu da budu ugrejane u tiganju bez masti.
Za paradajz sos ispasirajte paradajz i kisele krastavčiće - možete ih izrendati, ako više volite. Dodajete so, šećer i začine po vašem ukusu. Rastopite malo brašna, dodajte smesi i stavite na slabu vatru na ringlu kako bi se zgusnulo. Pazite da sos ne provri, zato što će se pokvariti svojstva i njegov ukus. Samo treba da se ugreje da bi se zgustilo.
Ukoliko osetite da temperatura sosa postaje visoka, sklonite šerpicu sa ringle, a nakon toga je ponovo vratite. Neprestano mešajte. Čim se zgusne, sos je gotov je i možete ga ostaviti da se ohladi.
Sos od belog luka ne može da se izbaci, zato što je on obavezan u pripremi donera. Zato su i sastojci u njemu i njihova količina važni.
Prvo treba da pripremite "majonez" - ulje, sveže mleko, limunov sok, senf, so i maslinovo ulje pomepajte, ali ne mešajte već umutite. Pomešati ostale sastojke za sos od belog luka sa majonezom i promešati. Što se tiče začina, možete dodati mirođiju, peršun i druge po vašem ukusu.
Slaganje donera: Premažite lepinje sosom od belog luka i kiselim krastavčićima. Stavite punjenje i prelijte sosom od paradajza. Lepinju savijte čvrsto u levak kako punjenje ne bi ispadalo.