AKTUELNO

U Nemačkoj će naredne godine biti usvojen zakon prema kojem će vlasnici pasa morati da šetaju svoje ljubimce dva puta na dan, navodi Gardijan.

Nemačka ministarka poljoprivrede Julia Klekner izjavila je da će novi zakon biti usvojen zbog toga što podaci pokazuju da 9,4 miliona pasa u zemlji ne provodi dovoljno vremena napolju.

Prema novom zakonu, vlasnici pasa će morati svoje ljubimce da izvode napolje dva puta na dan, i to svakog puta na po sat vremena minimum.

Klekner je izjavila da su ova pravila utemeljena na naučnim činjenicama koje pokazuju da je psima potrebno "dovoljna količina aktivnosti i kontakta sa stimulusima iz spoljašnjeg okruženja", što uključuje druge životinje, prirodu i ljude. Vezivanje pasa i predugo vođenje na povocu će takođe biti zabranjeno.

Foto: Unsplash.com

Psi neće smeti da se ostavljaju sami u kući po ceo dan, a vlasnici će morati da se brinu o svojim ljubimcima "nekoliko puta na dan".

"Psi nisu plišane igračke. Oni takođe imaju svoje potrebe, koje moraju da se uzmu u obzir", rekla je ministarka poljoprivrede.

Najava novog zakona pokrenula je brojne debate u Nemačkoj, a glavno pitanje odnosi se na to ko će biti nadležan za proveru 19 odsto domačinstava u ovoj zemlji koji imaju psa kao kućnog ljubimca.

Portparol ministarstva poljoprivrede je rekao da će vlasti u svih 16 saveznih država Nemačke biti zaduženi za sprovođenje novog zakona.

#Nemačka

#Pas

#Zakon