AKTUELNO

Turisti uvek mogu da računaju na zdravstvenu pomoć, ali...

Zdravstveno osiguranje za turiste u Crnoj Gori je vrlo pristupačno i podrazumeva pokrivanje troškova za bolest i povredu na putu, ali ne i za lečenje korona virusa, izjavio je danas direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore Boris Šaban.

Šaban je u Jutarnjem programu TVCG govorio o značaju putnog zdravstvenog osiguranja, koje bi trebalo da pokrije troškove lečenja ako se desi bolest ili povreda na putu.

-To je vrlo jednostavno. Kontaktira se osiguravajuće društvo u Crnoj Gori. Osiguranje se izdaje za određeni broj dana, može i za duži period i vrlo je pristupačno kad je cena u pitanju-rekao je Šaban, preneo je portal RTCG.

Pojasnio je da se u iznosu od deset evra može pokriti osiguranje u trajanju od desetak dana.

Kad je u pitanju kovid-19, Šaban je rekao da je, što se tiče osiguranja, taj vid pokrića, ako bi došlo do bolesti, isključen.

-To je standardna procedura koja je karakteristična za osiguranja, slično kao u slučaju ratnog ili vanrednog stanja-pojasnio je Šaban.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić izjavio je u istoj emisiji da bi bilo dobro da turisti iz Srbije, prilikom dolaska u Crnu Goru, a radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, sa sobom imaju overeni obrazac Fonda za zdravstvo svoje zemlje.

Čirgić je pojasnio da su turisti dužni se sa tim obrascem područnoj jedinici FZO u mestu boravku, gde dobijaju zdravstveni list po kojem se, u slučaju potrebe za hitno zdravstvenom zaštitom, ista i pruža i tu, kaže, “dalje za njih nema nikakvih problema".

-Neće ni ovako biti problema, nikad ih nije bilo ni pre. U situaciji da se nađu u nekoj zdravstvenoj ustanovi, a svaka zdravstvena ustanova u Crnoj Gori zna da je dužna da se obrati Fondu, da nam da podatke o strancu, turisti, o čemu se radi i onda naš fond ostvaruje komunikaciju, konkretno sa fondom iz Srbije- precizirao je Čirgić.

Nije, tvrdi, došlo do pooštravanja mera i procedura u odnosu na nadležnosti Fonda.

-Međutim, ono što se jeste promenilo zbog pojave pandemije je drugačiji postupak pravila, odnosno ponašanja prilikom ulaska turista u Crnu Goru i postupak u slučaju da ti turisti obole, konkretno od virusa kovid-19 ili su bili u kontaktu sa zaraženima.

Čirgić je rekao da turisti uvek mogu da računaju na zdravstvenu zaštitu u slučaju potrebe za njom.

#Crna Gora

#Letovanje