AKTUELNO

Reka Gradac je smaragdni biser zapadne Srbije koja svojim nijansama zelene boje dokazuje svoju bistrinu i čistoću. Iako je proglašen najčistijom rekom u Srbiji, smatra se da je jedna od najčistijih reka u Evropi.

Reka Gradac je biser ovog kraja zbog svoje lepote, prelepog kanjona i još lepše prirode, a sa druge strane je i život ovog kraja, jer mu daje najčistiju vodu za piće. Ovde ćete se osećati kao da ste sami deo prirode, a huk reke je nešto što će Vas terati da se uvek ovde vratite.

Gradac je reka koja izvire u podnožju planine Povlen, i teče sve do Valjeva, gde se uliva u Kolubaru. Gradac se često pominje kao najčistija reka u Srbiji. Kanjon reke Gradac dugačak je 22.7 km od izvora do ušća.

Kanjon reke Gradac prohodan je celim tokom, ali je povremeno potrebno pregaziti reku. Za odlazak na Gradac idealni su letnji meseci, jer je voda veoma hladna. Reka na više mesta pravi manja ili veća jezerca u kojima je moguće kupanje.

Kako stići na Gradac?

Manastir Ćelije je najbolja polazna tačka za istraživanje kanjona reke Gradac. Manastir se nalazi oko 5-6 km od Valjeva, tako da je jedna od opcija za stizanje do reke Gradac - peške iz Valjeva.

Bilo da idete peške ili kolima, put je asfaltiran i dobro označen brojnim tablama na kojima piše "manastir Ćelije."

Druga pešačka varijanta je da iz centra Valjeva jednostavno krenete da pratite Gradac uzvodno. Polazna tačka može biti nova bela crkva u centru grada. Ako idete sasvim polako, stići ćete do manastira Ćelije za tri do četiri sata.

Postoji i redovna autobuska linija Valjevo-Gradac.

Gradac je reka koju je najbolje otkriti tako što ćete pratiti njen tok i, verovali ili ne, hodati kroz nju. Možete se opredeliti da ceo tok pređete gazeći kroz vodu, ili da hodate obalom, uz česta (neophodna) prelaženja preko gazova, jer staza ide čas jednom, čas drugom obalom. Zbog toga nemojte zaboraviti da ponesete papuče, po mogućstvu neke koje se neće odmah raspasti.

Ukoliko od manastira pođete nizvodno, stići ćete do najboljih mesta za kupanje, na kojima je voda dovoljno duboka da se može plivati. Što dalje odmičete, jezerca koja Gradac pravi postajaće sve dublja, ali i sve manje čista. I u ovoj varijanti moraćete više puta da pregazite reku. Na desnoj obali postoji šumska staza koja se penje uz ivicu kanjona, tako da je to suvlja varijanta.

Gradac u doba korone

Iako je Gradac najpopularnije kupalište u valjevsko kraju i mesto za odmor tokom leta, jer zbog hladnoće vode i prirode ovo je najprijatnije mesto tokom toplih letnjih meseci, njegova popularnost je postala još veća u doba korona virusa.

Ovo je mesto koje je u toku vikenda popularno među Valjevcima, ali i među ljubiteljima divlje prirode.

Ćak i da ne volite kupanje dovoljno je sesti u blizini reke ili u neki od obližnjih restorana i odmah ćete se osetiti bolje.

#putovanje