AKTUELNO

Pred vam je recept za višeslojnu, kremastu poslasticu, kakvu do sada niste probali.

Tajna je u strpljenju tokom filovanja i veštim rukama, ali zaista vredi truda. Bilo da želite da obradujete sebe, ukućane ili prijatelje ovih dana, ukoliko se odlučite za ovu tortu, nećete pogrešiti. Možete birati ukuse po svojoj želji, iako ćemo vam ponuditi našu dobitnu kombinaciju. Nadamo se da vas je uvod zainteresovao, i da ćete poželeti da otkrijete detalje, koji vas očekuju u nastavku…

Potrebno je:

Za korice:

1 šolja neslanog putera

2 šolje šećera

4 veća jaja

3 šolje brašna za kolače i torte

1 kašičica praška za pecivo

1 šolja mleka

2 kašičice ekstrakta vanile

Za filovanje:

oko 1 kg sladoleda od pistaća

oko 1 kg sladoleda od čokolade

oko 1 kg sladoleda od jagode

Za ukrašavanje:

šlag

mrvice za posipanje u boji

višnje, po želji

Priprema:

1. Za početak pripremite sve sastojke i zagrejte rernu na 180℃. Podmažite dva okrugla pleha za pečenje prečnika 22 cm, i pospite ih brašnom.

2. U većoj činiji umutite puter i šećer koristeći srednju brzinu, tako da smesa postane penasta (za to je potrebno oko 3 do 4 minuta).

3. Dodajte jedno po jedno jaje, pa polako nastavite da mutite, praveći pauzu.

4. U drugu činiju prosejte brašno i prašak za pecivo.

5. Polako dodajte brašno u smesu od putera, tako što ćete sipati i pomalo mleka, ali završiti sa brašnom. Mutite sa pauzama i na kraju dodajte ekstrakt vanile.

6. Podeli smesu, pa je prespite u pripremljene tepsije i stavite u rernu, na oko pola sata. Znaćete da su korice pečene kada čačkalica koju zabodete u biskvit bude potpuno suva.

7. Ostavite plehove sa strane 10ak minuta da se malo prohlade, pa pažljivo izvadite pečene korice i stavite na rešetku da se hlade.

8. Kad su korice potpuno ohlađene, presecite svaku krz sredinu na pola, kako biste od dve deblje, dobili četiri tanje, pa ih zavijte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.

9. Nakon toga, ponovo upotrebite plehove/obruče za pečenje korica, kako biste napravili fil od sladoleda. Prekrijte čistu i suvu posudu plastičnom folijom tako da ona viri sa strane, pa sipajte sladoled od pistaća i izravnjajte, zbog čega je važno da bude blago otopljen. Preklopite folijom i stavite u zamrzivač.

10. Isti postupak ponovite i sa preostala dva ukusa. Važno je da na kraju svi slojevi budu u zaleđenom stanju.

11. Tada možete krenuti sa ređanjem, gde ćete prvo na tanjir za serviranje staviti jednu koricu, sa koje se prethodno skinuli foliju. Odozdo stavite fil od pistaća, pa ponavljate postupak, tako da na vrhu bude korica. Kada poslažete sve, obložite tortu plastičnom folijom i odložite u zamrzivač.

12. U međuvremenu, umutite šlag, pa izvadite tortu i špricem za kolače je dekorišite, pa ponovo stavite u zamrzivač sve do služenja.

13. Kada dođe trenutak, pospite šlag mrvicama i poređajte nekoliko višanja po želji.

14. Isecite tortu na parčad i uživajte!

#Recept

#Torta