AKTUELNO

Seks za vreme urinarne infekcije je nešto oko čega su ljudi često u dilemi i pitaju se šta je ispravno. Pročitajte tekst i dobićete odgovor.

Infekcije urinarnog trakta su česte. Mogu se razviti bilo gde u urinarnom sistemu, počevši od uretre pa sve do bubrega.

UOBIČAJENI SIMPTOMI URINARNE INFEKCIJE UKLJUČUJU:

- upornu potrebu za mokrenjem

- bol prilikom uriniranja

- karličnu bol ili osetljivost

Iako ovi simptomi mogu biti iritantni, neće vam onemogućiti seks, ali to ne znači da ćete se osećati dobro. Urinarna infekcija može iritirati već inače osetljivo tkivo u urinarnom traktu, a seksualna aktivnost može iritirati tkiva još više.

Seks za vreme urinarne infekcije takođe može povećati rizik od komplikacija i potencijalno ugroziti vašeg partnera. Zato lekari obično preporučuju da sačekate sa odnosom, dok se ne završi ceo tretman lečenja urinarne infekcije.

OVO SU SLEDEĆI RAZLOZI ZAŠTO SEKS ZA VREME URINARNE INFEKCIJE NIJE PREPORUČLJIV:

 Seks za vreme urinarne infekcije može izazvati bol i pogoršati druge simptome

 Urinarna infekcija može iritirati i upaliti osetljiva tkiva u vašem urinarnom traktu.

 Bilo koji probojni predmet – prsti, igračka ili penis – mogu vršiti pritisak na urinarne organe tokom vaginalnog odnosa.

 Otvaranje uretre penisa može biti iritirano i od strane urinarne infekcije.

Ovi simptomi mogu dovesti do dodatnog bola i nelagodnosti tokom seksa.

Takođe, ne biste trebali imati ni oralni seks za vreme urinarne infekcije. To može pomoći da se spreči širenje bakterija iz penisa ili vagine u usta. Ove bakterije mogu izazvati sekundarnu infekciju.

Foto: Promo

Ako baš toliko želite seksualnu aktivnost pre nego što se infekcija povuče, razgovarajte sa partnerom da biste pronašli stil ili položaj koji je udoban i prijatan. Ako i dalje imate bolove uprkos terapiji, preporuka je da posetite urologa ili svog lekara.

Seks za vreme urinarne infekcije može doneti nove bakterije. Seksualna aktivnost je jedan od najčešćih načina ulaska bakterija u urinarni trakt. Otprilike 90% urinarnih infekcija izaziva bakterija Escherichia coli, koja nalazi put do mokraćne cevi i nastavlja dalje.

E.coli bakterija se najčešće nalazi u gastrointestinalnom traktu ili fecesu. Može lako preći iz anusa ili gastrointestinalnog trakta na vas ili vašeg partnera.

Seks takođe može “gurnuti” bakterije u vaše telo kroz penetraciju, što povećava verovatnoću infekcije. Ako već imate urinarnu infekciju, penetracija vas može ponovo zaraziti ili uvesti novi izvor bakterija. Ovo može dovesti do dužeg vremena oporavka.

Seksom možete preneti urinarnu infekciju svom partneru. Urinarna infekcija nije seksualno prenosiva infekcija i ne smatra se zaraznim stanjem. Međutim, seksom možete preneti partneru bakteriju, koja uzrokuje urinarnu infekciju.

Bakterija E. coli može da putuje od vašeg anusa do vaginalnog otvora ili do penisa. Tokom vaginalnog seksa, penis može prebaciti bakterije u vaginalni otvor, povećavajući rizik od razvoja infekcije.

U nekim slučajevima, urinarna infekcija može da bude sporedni efekat seksualno prenosivih bolesti,kao što su hlamidija ili trihomonijaza. Ove infekcije se mogu prenositi između partnera.

Foto: Unsplash

AKO ODLUČITE DA SE IPAK UPUSTITE U SEKSUALNU AKTIVNOST UPRKOS URINARNOJ INFEKCIJI,POSTOJI NEKOLIKO SAVETA KOJE TREBA IMATI NA UMU:

 Ako imate nagli poriv za mokrenjem, napravite pauzu. Zadržavanje urina kada morate da mokrite može samo povećati rizik za drugu urinarnu infekciju ili otežati simptome već postojeće.

 Poželjno je da mokrite pre i posle seksa

 Može izgledati zamorno i manje romantično, ali treba da posetite toalet odmah posle seksa. Nataj način možete da izbacite sve bakterije koje su se našle u vašoj uretri.

 Istuširajte se nakon seksa

 Nije neuobičajeno da bakterije iz okoline anusa putuju bliže otvoru uretre tokom penetrativnog seksa. Ovo je posebno tačno ako se radi o analnom seksu. Pranje ili tuširanje nakon odnosa, može pomoći u uklanjanju ovih bakterija.

 Razgovarajte sa svojim lekarom. Ako imate pitanja o tome šta je bezbedno raditi dok lečite urinarnu infekciju, porazgovarajte o tome sa svojim lekarom.

Takođe, ako se pojave neki novi simptomi, kao što su: krvarenje tokom uriniranja, bol u leđima ili abdomenu, neuobičajen iscedak iz penisa ili vagine, odmah se javite lekaru.

Više o tome kako se zaštititi i koje prirodne preparate uzimati za prevenciju i sprečavanje urinarne infekcije, pročitajte više OVDE.

Autor: promo

#Seks

#urinarna infekcija