AKTUELNO

Na brojnim visoravnima ove planine se nalaze pećine koje nisu istražene.

Iako je u blizini nadaleko čuvene planine Rtanj, na koju njen oblik donekle i podseća, planina Devica je, čini se, nepravedno zapostavljena. Retki su oni koji su za nju čuli, a još ređi oni koji su njene lepote i osobenosti imali prilike da upoznaju.

Planina Devica se naziva još i Bogodičinom planinom, te se veruje da se njen naziv dovodi u vezu upravo sa Devicom Marijom.

Planina nadomak Rtnja i Ozrena

Praktično prekoputa planine Ozren, u neposrednoj blizini Sokobanje, odnosno utvrđenja Soko Grad, nalazi se ova jedinstvena srpska planina.

Foto: Pixabay.com

Čapljinac je najviši vrh Device i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.187 metara, ali je ipak mnogo poznatiji vrh Oštra čuka, koji je za oko 100 metara niži.

Osim jama i vrtača, na brojnim visoravnima ove planine se nalaze i pećine koje nisu istražene.

Do planine Devica iz pravca Sokobanje se stiže vrlo lako. Potrebno je da pratite putokaze prema izletištu Očno i da zatim nastavite put dok ne stignete do izvora Šopur, koji kažu nikada ne presušuje. Upravo odatle možete krenuti u upoznavanje lepota planine Device.

Dobro je da znate da je sama planina pitoma i prilično lako prohodna, a da na njoj postoje i obeležene staze za pešačenje.

Zanimljivosti o Bogorodičinoj planini

Planina Devica  je oivičena kanjonom reke Moravice, utvrđenjem Soko Grad i takozvanim Ozrenskim livadama, koje je prirodno dele od obližnje, mnogo poznatije planine Ozren.

Foto: Wikipedia.org

Na jednom od vrhova, nazvanom Popovica, nalazi se interesantna omanja drvena kuća sa krstom.

Ukoliko se uspenjete tokom vedrog dana na vrh Oštra čuka, nema sumnje da ćete uživati u pogledu i na planinu Rtanj.

Nisu zabeležene posebne legende u vezi sa ovom planinom, koliko je poznato, ali je ipak Devica u krugovima ljubitelja mističnog postala poznata po krugovima od kamena, za koje još uvek nije otkriveno kada su izgrađeni i sa kojim ciljem.

U pitanju je pet kamenih krugova, čiji je prečnik između 70 i 120 metara. Prema istraživanjima tima Aleksandre Bajić, reč je o ostacima praslovenske opservatorije.

#Bogorodičina planina

#Ozren

#Planina Devica

#Rtanj