AKTUELNO

Saznajte kako rad određenih hormona može da utiče na vaš metabolizam i kilograme.

Već duži vremenski period se borite sa viškom kilograma? Hranite se zdravo, fizički ste aktivni, dovoljno spavate, trudite se da usvojite što više zdravih navika, ali je višak kilograma i dalje tu. Pitate se gde grešite, na pragu ste da odustanete?

Sačekajte. Možda vam je ostao još ovaj jedan važan korak na putu ka rezultatu – proverite hormone.

Često su za povećanje telesne težine ili teži dolazak do rezultata upravo krivi vaši hormoni.

Da li ste znali da uporne masne naslage možete biti teže izgubiti ako hormoni nisu u ravnoteži? Upravo je zbog toga dobra ideja proveriti i ovu stavku.

Postavlja se pitanje – a koji su to hormoni?

ŠTITNA ŽLEZDA

Štitna žlezda proizvodi tri hormona: T3, T4 i kalcitonin. Zajedno, ovi hormoni, pored ostalih funkcija, regulišu metabolizam, san, puls, rast i razvoj mozga.

Dešava se da ponekad štitna žlezda ne proizvodi pravu količinu ovih hormona, što može dovesti do hipotiroidizma.

Neki od simptoma hipotireoze su povezani sa konstipacijom, umorom, depresijom, usporenim pulsom… Međutim, usporen rad štitne žlezde može bitipovezan i sa viškom kilograma, jer se vaš metabolizam usporava zbog deficita hormona.

Foto: Promo/Herbafast

LEPTIN

Kada je vaše telo 100% zdravo, leptin je taj koji daje signal da ste siti i da treba da prestanete da jedete.

Međutim, kada pojedemo previše hrane koja je bogata šećerom ili prerađenu hranu, prekomerna količina fruktoze pretvara se u masnoću i taloži se u jetri, stomaku i drugim delovima tela.

Tu nastaje i problem, jer masne ćelije takođe mogu da luče leptin, smanjujući na taj način osetljivost tela na njega i dovodeći do toga da mozak ignoriše signal daprestane da jede.

Ovaj začarani krug vas može dovesti do stvaranja viška kilograma.

INSULIN

Pankreas izlučuje insulin, što pomaže u prenošenju glukoze u ćelije, tako da se može koristiti kao energija ili skladištiti kao rezerva energije za kasnije u masnimćelijama.

Prekomerno konzumiranje prerađene hrane, alkohola, veštačkih zaslađivača i grickanje nezdrave hrane može dovesti do rezistencije na insulin. Tada ćelije blokirajuinsulin, ostavljajući glukozu da cirkuliše u vašem krvotoku do daljeg.

Sve ovo na kraju može da rezultira viškom kilograma i dijabetesom tipa 2.

Nastaviće se…

Autor: Pink.rs