AKTUELNO

Savršena destinacija za ljubitelje i mora i planina je Volos u Grčkoj.

Sa planinskim vencem Pilion, koji se impozantno proteže iznad grada, naizmeničnim slikama planinskih vrhova prekrivenim snegom, sa prostranim šumama, maslinjacima i voćnjacima na jednoj strani i peščanim i stenovitim plažama na drugoj, biće idealna destinacija za odmor u bilo koje doba godine.

A tamo se nalazi i farma Karaisku, u jednom od najbližih sela Peliona, u širem području Portarije. Istinski poznavaoci planine, šampioni u skijanju, dvojica braće, Stefanos i Filipos su uspeli da zajedno sa svojom porodicom stvore način života, o kome mnogi danas sanjaju.

Nasleđujući majku, nastavljaju uspešno da posluju u oblasti alternativnog turizma. Začinsko bilje i svi proizvodi koje pronađete na ovoj farmi, ključni su sastojak sjajnih gastronomskih kreacija, koje se služe u njihovom restoranu.

Za farmu Karaisku, koja je površine 20 hektara su mnogi čuli, a oko 17 hektara se koristi za uzgoj bilja i sezonskog povrća.

Foto: Pixabay.com

- Mom bratu Stefanosu je bio životni san da ima farmu sa raznim kućnim ljubimcima i povrtnjak. Ideja je izgrađena na njegovom snu, te je 10 godina cela porodica tome doprinosila, tako da je stvoreno jedinstveno mesto za posetu i mladih i starih, izjavio je Filipos za Maire Claire.

Naravno da su svake godine imali određenih poteškoća. A jedna od glavnih sa kojom su se susretali je bila finansijska kriza, koja je zemlju zadesila prethodnih godina. Ali su uspeli da stvore jedinstveni identitet farme, mada su imali dosta otežavajućih okolnosti.

Brojni su razlozi za posetu ovoj farmi, koja je namenjena i najmlađima i odraslima. A kao jedan od najbitnijih se navodi kontakt sa prirodom. Svako ko bude posetio ovu farmu će imati priliku da uživa u lepoti Peliona, u mirisu aromatičnog bilja, povrća i voća, a istovremeno može i sve to da isproba u brojnim jelima, koja se služe u lokalnom restoranu.

- Uz ideju „od farme do stola“, filozofiju održivosti i jednostavnost u kuhinji, koriste se sirovine koje svakodnevno dolaze iz našeg povrtnjaka do stola, a za ukus sjajnih jela je zaslužan kuvar Timoleon Dijamantis. Povrtnjak je njegova inspiracija, a sveže bilje i sezonsko povrće koje je proizvedeno u vrtu, obećavaju jedinstveno ukusno putovanje u raj na zemlji, napominje jedan od vlasnika farme.

Ipak, nije moguće navesti koje je jelo najukusnije, jer su sva izvrsna. Salata sa svežim tikvicama, uz dodatak mente, ulja i domaćeg sira, pečeni patlidžan sa medom, tek su neke od atrakcija ove kuhinje. Kore za pite se ručno izrađuju, a zatim se one peku u peći na drva, uz dodatak svežeg začinskog bilja.

- U jelima koja služimo koristimo što je moguće više sastojke proizvedene na našoj farmi. Takođe postoji saradnja sa lokalnim proizvođačima. Koristimo odlične proizvode iz lokalnih vinarija, od proizvođača sira, mesara i pčelara, ističe Filipos.

A osim uživanje u fenomenalnim specijalitetima ovog područja, na farmi Karaisku se organizuju i časovi kuvanja jela grčke kuhinje, ture po povrtnjaku, šetnje sa ponijima i upoznavanje sa životinjama koje tu žive. Mnogi društveni događaji se ovde održavaju, a jedan od njih je i Gastronomski festival Peliona.

Foto: Pixabay.com

Ovogodišnja sezona nije bila naročito teška za vlasnike farme, budući da se radi o destinaciji, koja je interesantna u toku cele godine. Tim pre što se do Piliona stiže kopnenim putem, što su ljudi mnogo radije birali zbog bezbednosti, usled trenutno aktuelne pandemije korona virusa. Uz to se radi o destinaciji, koja je lako dostupna i nalazi se u centralnom delu Grčke.

Osim prelepih plaža, krasi je i jedinstveno prirodno okruženje, mnoga izuzetno živopisna sela, odlični smeštajni kapaciteti i gastronomski specijaliteti. A dostupne su i brojne aktivnosti na otvorenom za goste, pa ne treba poželeti ništa više.

#Grčka

#Volos

#putovanje