AKTUELNO

Ako se uopšte može reći da je bilo ko profitirao od pandemije koronavirusa, to jeste Egipat koji je, iako posluje sa samo 50 odsto kapaciteta, ugostio nekoliko hiljada ljudi iz Srbije ovog leta.

Iako su čarteri prvenstveno išli ka Hurgadi, čuveni Šarm el Šeik ostao je u senci ove godine. Ipak, malo je poznato da Egipat obiluje velikim brojem podjednako atraktivnih letovališta kao što je Hurgada, ako ne čak i lepšim.

Evo samo nekih od njih koje nude i naše agencije:

Marsa Alam

Marsa Alam je nesumnjivo jedno od najmađih letovališta u Egiptu. Smešteno na zapadoj obali Crvenog mora i 220km od Hurgade, nekada skriveni biser, ovo mesto je pre desetak godina postalo atraktivno i dostupno svima. Pored prelepih peščanih plaža, među kojima je najpoznatija Abu Dabbab, Marsa Alam je poznata i po smaragdno-tirkiznom moru.

Gosti ovde mogu da uživaju u netaknutoj prirodi nacionalnih parkova koji su smešteni u koralnim grebenima, kao i u plivanju sa kornjačama i posmatranju, raznih riba, oktopoda i morskih krava. Ovaj raj za ronioce sa prelepim luksuznim resortima i istorijskim spomenicima u okolini, svima omogućava provod po želji i obećava da nikog neće ostaviti ravnodušnim.

El Gouna

El Gouna predstavlja moderno letovalište na obali Crvenog mora, u blizini Hurgade. Izgrađena je uz obalu i na malim ostrvima, a poznata je po svojim lagunama, koralnim grebenima i peščanim plažama. Duga i široka plaža Mangroovy, popularna je među kajt surferima.

Foto: Pixabay.com

Poznata marina ove regije je Abu Tig i pored usidrenih luksuznih jahti, poseduje brojne restorane i barove. U centru mesta koje se zove Tamr Henna, nalaze se različite prodavnice i kafići, a kroz centar voze manji otvoreni autobusi, koji povezuju hotele u ovoj regiji sa centrom. Hotelski kompleksi ove regije pružaju mogućnost pravog odmora, daleko od gradske gužve.

Sahl Haseesh

Sahl Haseesh zaliv se nalazi na samo dvadesetak kilometara od aerodroma u Hurgadi, na Crvenom moru. Naizgled beskrajnih 12,5 kilometara zlatne peščane obale ljubi prozirno plavo more u ovom zalivu, čije romantično ime prevedeno na naš jezik jeste „zelena dolina“.

U bajkovitu dolinu izuzetne lepote, sa građevinama i ukrasima iz persijskih i arapskih priča, smešteni su očaravajući hoteli za potpuni užitak.

#Egipat

#More

#Putovanja