AKTUELNO

Ovo vazdušasto kiselo testo se naduva tokom priprema zato je i dobilo naziv balon lepinje. U njih se obično stavljaju ćevapi ili neko roštiljsko meso, a možete ih služiti i sa kajmakom i sirom.

Sastojci:

200 ml vode

200 ml jogurta

7 g suvog ili 25 g svežeg kvasca

1 kašika šećera

1 kašika soli

2 kašike ulja

600 g mekog brašna

Foto: Unsplash.com

Priprema:

Od 200 ml vode odvojite nekoliko kašika, pa u toj vodi razmutite kvasac, šećer i kašiku brašna. Voda treba da je topla. Pola mere brašna stavitei u posudu, pa dodajte so i promešajte. Nadošao kvasac dodajte brašnu, pa dodajte ostatak vode i jogurt. Dobro varjačom izradite, da nema grudvica. Opet dodajte brašno i izradite varjačom. Dosipajte brašno dok se sve ne utroši, pa umesite mekano i pomalo lepljivo testo.

Prelijte ga uljem, oblikujte loptu, pa pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu sat vremena da odstoji. Zatim testo blago premesite i podelite na 6 probližno jednakih delova. Svaki deo oblikujte u lopticu, pa ostavite 10–15 minuta da odstoji pokriveno krpom na brašnom posutom stolu. Posle tog vremena svaku lopticu vrhovima prstiju rastanjite od sredine ka ivicama u krug prečnika oko 15 cm. Kada uradite svih 6, ostavite pokriveno krpom par minuta da odstoji. Na taj način testo će se lakše i lepše razvući na još veći krug. Razvlačite na veličinu vašeg tiganja.

Ove balon lepinje mogu biti i veće i manje, zavisno kako želite. Kada ostoje par minuta ispod krpe drugi put vrhovima prstiju razvlačite, pomozite dlanom, da se razvuče na dimenzije tiganja ili između 20 i 25 cm. Pokrijte krpom, pa tiganj stavite na vatru da se dobro zagreje. Temperatura mora biti jaka, ako je slaba lepinje se neće naduvati. Stavite prvu lepinju i brojte 30 sekundi ili posmatrajte dok na površini testa se ne jave balončići. Okrenite, pa opet brojte do 30. I onda opet okrenite.

Sada bi trebalo da se vide ispečeni delovi lepinje na površini i da ona počne da se duva. Lepinju ne smete da prepečete ni sa jedne strane jer će se stvrdnuti i opet se neće naduvati. Pazite kako je okrećete. Ne “štipajte” je vrhovima prstiju, nego lagano dlanovima preokrenite. Vruće je, pa zato pazite. Pečenu balon lepinju sklonite na tanjir, stavite drugu, a ovu pečenu premažite blago maslacem.

Punjenje je po želji, servirajte vruće.

#lepinje