AKTUELNO

Avio-saobraćaj je jedan od sektora koji je u svetu najviše pogođen krizom prouzrokovanom pandemijom kovid-19, koja je drastično smanjila broj putnika i negativno uticala na poslovanje svih avio-prevoznika, pa i na rezultate crnogorske nacionalne avio-kompanije, piše portal SEEbiz.

Za prvih devet meseci Montenegro Airlines (MA) je u svim kategorijama (redovan, čarter, code-share i ACMI saobraćaj) prevezao 123.447 putnika, dok je prethodne godine za isti period prevezeno 541.325 putnika, tako da je ostvaren pad od 417.878 putnika, ili 77,2 odsto, saopšteno je Pobjedi iz MA.

Iz ove avio-kompanije su istakli da najveća ograničenja za putovanja predstavljaju zatvorene granice brojnih država, zabrana putovanja za građane Crne Gore prvenstveno ka državama EU, neophodni testovi za ulazak u mnoge države, kao i mere karantina.

Anketirani putnici na podgoričkom aerodromu su uglavnom zadovoljni uslovima na aerodromima i tokom putovanja avionima i smatraju da se mere za zaštitu zdravlja putnika na aerodromima i u avionima poštuju.

"Kompanija MA je u prvih devet meseci i pored svih napora, na letovima u redovnom saobraćaju ostvarila prosečan faktor popunjenosti od 55 odsto, za razliku od prethodne godine, kada je u istom periodu ostvareno 72 odsto. Ako se uzmu u obzir i čarter letovi, na svim operativnim letovima MA je ove godine ostvario 54 odsto popunjenosti kabine, dok je prethodne iznosila 70 odsto", kazali su iz MA.

Iz avio-kompanije su naveli da je u toku oktobra, zbog smanjene tražnje, ostvaren još niži faktor popunjenosti redovnih letova od 43 odsto, za razliku od oktobra prethodne godine kada je faktor popunjenosti kabine iznosio 71 odsto.

"To nedvosmisleno govori da komercijalno nismo zadovoljni ostvarenim rezultatima. Ali s druge strane bismo istakli da smo odgovornim načinom rada, obavili društveni zadatak, a to je povezanost države sa svetom", kazali su iz MA.

Iz Montenegro Erlajnsa su naveli da je u toku prethodne sedmice dodatno smanjena popunjenost letova i da je trend nepovoljan.

#Avion

#Putovanja

#koronavirus