AKTUELNO

Uprkos tome što postoji bezbroj saveta koji vam otkrivaju kako da "pročitate svoju mačku" – od položaja njenih ušiju do signala koje vam šalje repom, većinu vremena ipak ne znate šta je vašoj mački na pameti. Zar ne bi bilo idealno kada bi vaša krzena prijateljica jednostavno – progovorila?

Ova neobična ideja, nije samo prošla kroz vaš um, već je bila inspiracija i naučnicima. Ne, nije u pitanju naučna-fantastika ili neki film sa ovom temu. Već prvi korak ka razumevanju mjaukanja mačaka. Bivši inženjer Amazona, Javier Sanchez koji je sada menadžer projekta u tehnološkoj kompaniji Akvelon, pokušao je svojim najnovijim izumom da podigne komunikaciju mačaka i ljudi na viši nivo.

Naime, on je kreirao aplikaciju pod nazivom MeowTalk koja navodno može da prevodi – tajni mačiji jezik. Da, dobro ste pročitali. Aplikacija koja vam može omogućiti da saznate šta vaša mačka želi da vam poruči. Na pitanje – kako je došao na ideju da se bavi ovom temom, Javier kaže da već deset godina zna da postoji čitava jedna nauka koja stoji iza – otkrivanja mačijeg rečnika.

Foto: Unsplash.com

Pre tri godine Javier je čuo za NPR epizodu pod nazivom – Tajni jezik mačaka, i postao opsednut idejom da napravi aplikaciju koja će pretvarati mačiji u ljudski govor. Iskustvo u radu omogućilo mu je da svoje zamisli sprovede u delo i stvori prvu na svetu aplikaciju koja prevodi mačije mjaukanje.

Suština aplikacije je da mačije mjauke prevodi u 9 univerzalnih poruka poput – gladan sam, boli me. Međutim, svaka mačka ima jedinstven način mjaukanja koji prevazilazi ovo rešenje. Koristeći naprednu veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, aplikacija MeowTalk ima za cilj prevođenje jedinstvenih zvukova koje proizvodi vaša mačka. Ona u osnovu uči, kao i vi, slušajući zvuke koje proizvodi vaša ljubimica.

Vlasnici mogu snimati mjaukanje svoje mačke i podesiti aplikaciju kada smatraju da je prevod bio tačan kako bi obučili aplikaciju da prepozna specifičnu vokalizaciju i namere svoje ljubimice. Kada aplikaciji date 5 do 10 primera određenog mačijeg mjaukanja specifičnog za vašu mačku, ona kreće da prepoznaje mjaukanje i samim tim vam "govori" šta je vaša mačka "rekla. Najbolje od svega je to što ova aplikacija nije statična, već evoluira sa svakim prevodom koji vi potvrdite. Ona skladišti prevode mačijeg mjaukanja u svoju memoriju, baš kao što su se reči nekada davno zapisivale u rečnicima.

#Aplikacija

#Mačka

#mjaukanje