Krompir Al Forno je tradicionalno italijansko jelo, a Džejmi Oliver je podelio recept za ovaj aromatični krompir sa lukom.
Sastojci:
1 kg krompira, 2 glavice komorača, 2 luka, 8 čena belog luka, 600 ml punomasnog mleka, 400 ml pavlake za kuvanje, 5-6 inćuna u ulju, 50 g narendanog parmezana, 6 lovorovih listova, 15 g svežeg ruzmarina, malo muskatnog oraščića, so, biber
Priprema
Zagrejte rernu na 180°C. Ogulite krompir i narežite ga na krugove debljine oko 1 centimetara. Pomešajte ih s narezanim komoračem i lukom, pa prebacite sve zajedno u pliću vatrostalnu posudu.
U posebnom loncu zagrejte mleko i pavlaku za kuvanje u koje ste dodali naseckani beli luk, inćune, ruzmarin, lovorov list i malo muskatnog oraščića. Kratko kuvajte na umerenoj temperaturi dok se ukusi ne sjedine.
Izvadite ruzmarin i lovorov list iz lonca, dodajte većinu sveže narendanog parmezana, sve dobro promešajte, posolite i pobiberite po želji. Smesu prelijte preko krompira i komorača. Po vrhu krompira narendajte ostatak parmezana.
Prekrijte vatrostalnu posudu aluminijskom folijom i tako pecite krompir 30 minuta u rerni. Skinite aluminijsku foliju s posude i nastavite peći krompire još 45 minuta.