AKTUELNO

Sa nekim ostacima hrane treba biti posebno oprezan jer vam mogu naškoditi.

Pečeno crveno meso

Pečenu svinjetinu, teletinu ili jagnjetinu mnogi obožavaju da jedu sveže ispečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i da ostane. Naime, pečeno crveno meso nikako ne bi smeli ponovno peći ni kuvati, jer tokom termičke obrade ono menja strukturu koja nikako ne paše našem telu.

Tokom dvostruke pripreme mesa menja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja i zbog toga može da postane toksično i da izazove probavne tegobe.

Foto: Moja Kuhinja

Živina

Pileće ili ćureće meso jedna je od namirnica koju najčešće jedemo. Iako vrlo često uživamo u ostacima pečenog ili kuvaog živinskog mesa od ručka, ovakvo meso trebalo bi da jedemo isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme, čak i ako se ono nalazi na pizzi ili u sendviču.

Reč je o hemijskim reakcijama koje se događaju u mesu ako se ono priprema dva puta. “Reciklirani” ručak tako može da izazove brojne želudačne i crevne tegobe.

Supa

Supa je mnogima pravo osveženje i nezaobilazni deo porodičnog ručka i/ili večere. Iako ovu ukusnu tečnost naše telo obožava, dobro pazite ako planirate da je spremite za kasnije i poslužite drugi ili treći dan jer ona može da izazve brojne zdravstvene tegobe.

Naime, već spomenuto meso iz supe ne smete podgrevati zajedno s supom, a to važi i za povrće iz supe, posebno celer. Dakle, ako planirate da spremate supu i sledeći dan, procedite je da ostane bistra i odložite u frižider, a ako želite da je poslužite neki drugi dan, sipajte je u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač.

#RUČAK

#podgrevanje