AKTUELNO

Krajnji istok polako dobija na popularizaciji, a položaj i turizam mu daju sve veću važnost.

Srbija je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija među stranim turistima. Planine, svež vazduh, čista priroda i neverovatna lepota su samo neke od činjenica koje navode oni koji posećuju našu zemlju.

Foto: Pink.rs

Na koju god stranu da krenete imate sijaset izbora.

Ovoga puta smo rešili da vam predstavimo istočnu Srbiju, tačnije grad Bor koji poslednjigh godina postaje sve popularnija destinacija među turistima, kako domaćim, tako i inostranim.

Demografija

Foto: Promo

Bor je gradsko naselje i sedište opštine Bor i Borskog okruga u istočnoj Srbiji u regionu koji je poznat i pod imenom Timočka Krajina. Prema popisu iz 2011. bilo je 34.160 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 40.668 stanovnika) i posle Zaječara najveće je naselje u ovom delu Srbije.

Vlaška magija

Za ovaj kraj se vezuju i mnoge misterije, kao što je vlaška magija. Vlaška magija je nadaleko poznata. Ljudi iz raznih delova sveta su dolazili da proučavaju ovaj fenomen. Njenom pojavom bavili su se mnogi stručnjaci, ali zaključak ove ne tako naivne priče, retko ko je uspeo da dokuči. Vlaška magija je karakteristična i povezuje se sa Homoljskim planinama i homoljskim krajem. Najrasprostranjenija je u okolini Majdanpeka, Bora, Zaječara i Negotina. Negotinska krajina je najpoznatiji kraj za Vlašku magiju i predstavlja njeno najveće uporište na svetu.  Mnoge tajne Vlaške magije ostaju u okviru porodice, pri čemu se znanje uči i nasleđuje od najstarije Rusalje. Vlahinja sme učestvovati u obredima tek kad napuni određeni broj godina. Zasniva se na paljenju vatra koje dugo gore u obredima da bi se prizvale vile ili samani. Da bi pomogla, Vlaška magija često koristi slike koje se potapaju u određenim vremenskim intervalima. Smatra se da je jača od svake druge, i od ciganske, Vudu ili jevrejske magije.

Ovo je industrijski i rudarski grad, a razvijao se godinama. Iako na prvu pomislite da je vazduh veoma zagađen, zahvaljujući napretku, poslednjih godina Bor ima jedan od najčistijih vazduha u ovom delu Srbije.

Foto: Pink.rs

Pozicija

Ono što izdvaja ovo mesto je njegova pozicija i okruženost atraktivnim destinacijama koje morate posetiti ukoliko se nađete u ovom delu Srbije.

Foto: Promo

Bor se nalazi u Timočkoj krajini, a u neposrednoj blizini je Brestovačka banja koja svojim lepotama i prirodnim lekovitostima nudi širok dijapazon usluga.

Borsko jezero predstavlja "more istočne Srbije". Izgradnja velelpnih objekata i podizanje turizma na viši nivo učinili su da i ovo mesto zasija, pa ne čudi što je ovo jezero prvi izbor mnogih poznatih ličnosti.

Foto: Promo

Neposredna blizina planina Rtanj i Stol čine ovaj kraj još primamljivijim.

#Bor

#Srbija

#Turizam

'