AKTUELNO

Nova istraživanja su potvrdila.

Uobičajeno je verovanje da raniji obroci tokom dana ili obroci u dobro isplaniranom vremenskom periodu mogu uticati na gubitak kilograma, ali nova studija pokazala je drugačije.

Iako je gubitak kilograma - gde jedete između dva podešena sata dnevno - postao sve popularniji, to nema uticaja na vašu sposobnost da skinete kilograme.

 U studiji je pregledano 41 odraslih osoba sa prekomernom težinom. Od onih koji su učestvovali, 21 je zamoljeno da jede po vremenski ograničenom obrascu.

Jeli su u određeno vreme i gotovo sve obroke su završavali pre 13:00 popodne. Ostalih 20 osoba jelo je u uobičajeno vreme u roku od 12 sati - pojeli su pola dnevnih kalorija posle 17 sati tokom 12 nedelja. Bez obzira kada su jeli, obe grupe su smršale.

Autor studije Nisa M. Maruthur, doktor medicine, profesor na Univerzitetu u Baltimoru rekla je:

- Dugo smo se pitali da li neko ko jede tokom dana utiče na način na koji telo koristi i skladišti energiju.

 - Većina ranijih studija nije kontrolisala broj kalorija, pa nije bilo jasno da li su ljudi koji su jeli ranije samo jeli manje kalorija. U ovoj studiji jedino što smo promenili bilo je doba dana u kome se jede. Dakle, da biste smršali, nemojte glavni obrok pojesti za doručak i salatu samo za večeru.

#Zdravlje