AKTUELNO

Reporter Pink.rs boravio je u antalijskoj regiji i lično se uverio u atmosferu koja vlada u tom mediteranskom letovalištu.

Turska je ove godine, spremnija nego ikad za sve one oni koji žele da tokom letnjeg godišnjeg odmora sebi daju oduška i prepuste se isključivo uživanju.

Foto: Printscreen Youtube

Prvo što svi pomisle kada se kaže letovanje u Turskoj je bezbednost. Posle prošlogodišnjih napada i stradanja više od 40-oro ljudi, strah je možda i opravdan, ali situacija nakon godinu dana, drastično je promenjena.

Urednik i voditelj emisije „Infoklinika“ Nemanja Velikić, boravio je šest dana u jednom od najlepših delova Turske, antalijskoj regiji i lično se uverio u atmosferu koja vlada u tom popularnom mediteranskom letovalištu.

– Prvo što uočite kada sletite u Istanbul jesu velike mere bezbednosti i nekoliko nivoa kontrole putnika. Zaposleni ništa ne prepuštaju slučaju, pa će vas i izuti ako je to potrebno. Ovakve stvari doprinose osećaju sigurnosti. Stičete utisak da se igla ne može preneti preko carinske kontrole. I lično sam doživeo, da mi minijaturni privezak koji liči na perorez, oduzmu jer je “potencijalna opasnost”- kaže reporter Pink.rs.

Foto: Pink.rs

Kako se do Alanje i Antalije, dva najposećenija mesta za srpske turiste, dolazi za dva ipo sata leta turskom nacionalnom avio-kompanijom “Turkish airlines”, utisak je da se još osoblje u avionu bezrezervno trudi da u vama probudi osećaj sigurnosti i čini da zaboravite sva predubeđenja sa kojima ste krenuli na put.

Foto: Printscreen Youtube

U punoj sezoni turisti uglavnom lete čarterom direktno iz Beograda, ili Niša do Antalije i onda sa aerodroma autobusima do hotela, ali kada je u pitanju redovna linija, leti seprvo do ĆĆIstanbula, pa tek onda do antalije. Let traje nešto više od dva sata, ali transfer zna da bude dug. Iz tih razloga, ukoliko je razlika između dva leta osam sati (za putnike biznis klase) ili deset sati (za putnike ekonomske klase), kompanija organizuje besplatan obilazak Istanbula sa lokalnim vodičem.

Foto: Pink.rs

Tokom tih tura, a i kasnije u samom letovalištu, turistički vodiči vam neće reći ni slovo o svemu onome što se desilo pre samo nepunih godinu dana. Za njih je to zaboravljena priča. Što zapravo i jeste, jer život u današnje vreme nosi brojne izazove i opasnosti, gde god se nalazili.

Turci se trude da turistima pruže najbolju uslugu

Sami Turci na ulici, u prodavnicama, trudiće se da vam isto kao nekada, pruže najbolju uslugu i iskažu poštovanje što ste odabrali baš tu destinaciju za svoj odmor. Taj entuzijazam i pozitivan duh treba svakako poštovati, jer ako znamo da je čak 8 odsto Turaka zaposleno u turizmu, jasno je koliki je njihov značaj kao države da za tursiste a na kraju i njih same, sačuvaju bezbednost i gostoljubivost na najvišem nivou.

Foto: Wikipedia

- Kada su u pitanju Turci, sve su bukvalno podredili turizmu i, što je možda najbitnije, tome da se gosti osećaju sigurno, bezbedno i kao kod svoje kuće. Nije retkost da vas vlasnik hotela pozdravi ili čak porazgovara sa vama tokom večere, a zaposleni u hotelima, kafićima, prodavnicama, restoranima i ostalim objektima se trude da vam sve obezbede.

Lokalno stanovništvi i dalje se rado priseća 2014. godine koja je bila zlatna kada je u pitanju turizam. Tada je u Antaliju došlo 11 miliona ljudi, dok je prošle godine taj broj bio upola manji.

Ove godine se očekuje rast broja turista, odnosno sedam miliona ljudi. Danas je ovaj grad veoma bezbedan, a osim uniformisanih policajaca, gradom patroliraju i policajci u civilu vodeći računa da bezbednost ostane na visokom nivom.

Foto: Pink.rs

Već godinama unazad najviše gostiju dolazi iz skandinavskih zemalja, Nemačke i Rusije. Temperature u aprilu i maju idu i do 25 stepeni i posetioci iz tih zemalja već se mogu videti kako se brčkaju u bazenima i polako ispunjavaju grad.

Foto: Pink.rs

Postoji nekoliko vidikovaca koji će vam svaki na svoj način obezbediti savršen trenutak opuštanja dok ste zagledani u pučinu.

N. Velikić

#Bezbednost

#More

#Turizam

#Turska

'