AKTUELNO

Alternativna sredstva za izbeljivanje, koja se koriste za dezinfekciju u borbi protiv korona virusa, mogu da zagade vazduh u zatvorenom prostoru

U želji da što bolje dezinfikuju prostor u kom borave, sve više ljudi, posebno oni koji žive u istom domaćinstvu sa osobom koja je pozitivna na korona virus, koriste sredstva za izbeljivanje.

Foto: Burst

Stručnjaci upozoravaju da je to vrlo opasno i da može ne samo da loše utiče na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, već predstavlja i ozbiljan zdravstveni rizik.

Istraživanje koje su sproveli naučnici na Univerzitetu u Saskačevanu u Kanadi pokazalo je da je brisanje poda komercijalno dostupnim dezinficijensom na bazi jače koncentracije vodonik-peroksida povećalo nivo vodonik-peroksida u vazduhu za neverovatnih 600 puta više u odnosu na nivo koji se prirodno javlja u vazduhu. Rezultati su objavljeni u časopisu „Environmental Science & Technology“.

- Kada brišete pod nekim sredstvom za čišćenje, menja se i vazduh koji udišete – kaže hemičarka Tara Kahan, autorka studije. - Loš kvalitet vazduha u zatvorenom povezan je sa respiratornim problemima kao što je astma.

Foto: Pixabay.com

Previše izloženosti vodonik-peroksidu može dovesti do iritacije disajnih puteva, kože i očiju, upozoravaju stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu bolesti. Kahanov tim, u kom su bili i istraživači sa Univerziteta Sirakuza, Univerziteta Jork iz Toronta i Univerziteta Jork iz Velike Britanije, sproveli su eksperiment kojim su dokazali štetnost upotrebe sredstava na bazi vodonik-peroksida za čišćenje podova.

Oni su u simuliranom sobnom okruženju podnu oblogu od vinila naprskali sa 0,88 odsto dezinfekcionog sredstva na bazi vodonik-peroksida i odmah ga obrisali papirnim ubrusom. Takođe, izveli su isti eksperiment, ali su sredstvo na bazi vodonik-peroksida ostavili da odstoji sat vremena. Zatim su testirali vazduh u visini ljudske glave.

-Veliki rizik je za ljude koji se konstantno izlažu dejstvu vodonik-peroksida, kao što su domari i spremačice – rekla je Kahan. – Koncentracija čestica opasnih po zdravlje bila je još veća na nivou radne površine, a posebno pri podu ili na samom podu.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#Čišćenje