AKTUELNO

Olimpska regija u Grčkoj, oblast je koju često nazivamo mestom za paradajz turizam, ali ona u sebi krije mnogo zanimljivosti, pa ne čudi da je turisti rado posećuju.

Više od 50 kilometara duge obale u oblasti Pieria pod Olimpom, nudi plaže sa zlatnim peskom i kristalno čistim morem, planine, istoriju, prirodne lepote, a pored svega toga i dobru infrastrukturu, povoljne cene i dobar prevoz. Sve što je potrebno za odmor, a da vam ne presedne.

Čak i oni probirljivi u nekom od letovališta podno Olimpa, mogu pronaći razonodu kakvu očekuju. Ovu oblast turisti posećuju uglavnom leti, ali ima i onih koji dolaze u proleće, pa čak i zimi, jer se na ovom mestu spajaju najviši vrh u Grčkoj i more.

U Olimpskoj regiji gosti mogu uživati u mirnom odmoru pored mora, gledajući u vrhove Olimpa, na kojima nekad i tokom leta ima zaostalog snega.Mogu uživati u luksuzu nekog porodičnog rizorta, ili u svakodnevnim izlascima i provodu po kafićima i klubovima. Mogu se odlučiti za kamp ili apartmane, smeštaja u ovoj oblasti ima za svačiji ukus.

Nekoliko turističkih mesta koja se nadovezuju jedna na druge sve vam ovo nude, takmičeći se da svojim ponudama privuku što više turista.

Foto: Printscreen Youtube

Prvo mesto na koje se nailazi je Plaka, gde možete uživati u malim plažama i uvalama, od peščanih do stenovitih. Litohoro je mirno mesto u samom podnožju Olimpa, gde pored plaža, možete posetiti i neke istorijske spomenike.

Foto: Printscreen Youtube

Leptokarija - mesto koje se najviše razvilo

Leptokarija, mesto koje e najviše razvilo u ovoj regiji, je sledeće na putu ka Atini. Ovo mesto je u odnosu na druga okolna, urbanije i ima veliki broj supermarketa, ali nudi i odličan noćni život. Mladi Grci iz okolnih mesta dolaze u Leptokariju uveče radi provoda.

Gradska plaža je dugačka, ali uska, i stalno ima gužve, pa nije uvek lako naći ležaljku ili slobodno mesto, ali u produžetku na izlazu iz grada se nalazi divna velila i prostrana plaža. U centru mesta je veliki luna park, a ima i mnogo prodavnica, suvenirnica i igraonica za namlađe sa video igrama. Mana Leptokarije je što je glavna ulica na uzbrdici,ali ako se ide polako, onda ni to nije problem, a svakako će vam pogled privlačiti šareni izlozi.

Nekoliko kilometara dalje nalazi se Skotina, mesto koje je nekad bilo vojna baza. Dugačka peščana plaža nudi vam mnogo mogućnosti, od sportskih aktivnosti do pravljenja kula od peska. Zanimljivo je da Skotina još nije „provaljena“ pa je tako tamo i smeštaj najjeftiniji (u avgustu se može naći apartman ¼ za 25 evra dnevno), ali ovo mesto nijenatraktivno za turističke agencije, pa se mora pokušati Internetom.

Ono što ovom mestu nedostaje je bogat noćni život, pa možda nije najidealnije za mlade, mada ima nekoliko kafića i taverni, a i Leptokarija nije daleko.

Foto: Printscreen Youtube

Sledeće mesto je San Panteleimon, koje je omiljeno mesto mnogim kamperima, ali i onima koji vole mirniji odmor. U mestu ima više od 10 kampova, nekoliko hotela i kuća sa apartmanima za izdavanje.

Plaža je prostrana i dugačka nekoliko kilometara, uglavnom peščano šljunkovita, a postoje i uvale sa stenama. Obiluje kafićima i ležaljkama i predivnim pogledom na staru tvrđavu, koja je nekada bila granična karaula Filipa Makedonskog.

Foto: Printscreen Youtube

Tvrđava je otvorena za posetioce, svakog dana od 11 do 15 časova, mada vam u julu i avgustu ne preporučujemo da je obilazite zbog velikih vrućina. Inače, ako se kupate u Panteleimonu, možete videti i mnogo paraglajdera koji se spuštaju sa tvđave na plažu.

A, ako volite šetnje, ispod tvrđave se nalazi stara pruga kojom kroz tunel možete otići peške do Platamona, narednog mesta na ovoj obali.

Foto: Printscreen Youtube

Iznad tvrđave je Stari Panteleimon (San Panteleimon) u kome svi primorci borave kada se završi letnja turistička sezona. Odatle je mnogo lep pogled na plaže i more, ali je još lepše ako se popnete nekoliko kilometara u brdo i pogledate staro selo Panteleimon (Paleos Panteleimonas).

Stari Panteleimon - čardak ni na nebu ni na zemlji

Ispred ulaza u selo je parking, jer u selo možete samo peške. Uske kaldrmaste ulice vijugaju između starih kuća izgrađenih u tipično turskom stilu, sa prepoznatrljivim prozorima i terasama. U centru sela je Crkva i stara škola, kao i mnogo taverni, restorana i suvenirnica koje mame turiste. Ono što je nezaboravno je osećaj kao da ste na čardaku ni na nebu ni na zemlji i pogleda, sa jedne strane vrhovi Olimpa, a sa druge prelepe plaže kojima nema kraja. Tu se nalazi i panj vinove loze, koja prosudite sami koliko je stara.

Foto: Printscreen Youtube

Platamon je malo mesto u kome godinama rado borave turisti iz bivše Jugoslavije, mada je poslednjih godina sve više turista iz Bugarske, Rumunije i Nemačke. Platamon je, kao i Leptokarija, mesto koje ima stanovnike i u zimskom periodu, pa je samim tim i primamljivije turistima. To je i ribarski gradić, pa ako ste ranoranilac možete na dokovima kupiti svežu ribu.

Foto: Printscreen Youtube

Ipak, plaže su male ali slatke, mada u punoj sezoni može da bude velika gužva. Uveče se možete prošetati pešačkom zonom, a oni koji vole mogu u nekom ka6ću sa baldahinima na plaži da popiju piće i uživaju do ranih jutarnjih sati.

Foto: Printscreen Youtube

Na kraju zaliva nalazi se Nei Pori, idealno mesto za porodice sa malom decom i one koji ne znaju da plivaju. Dakle, voda je plitka, a plaža je peščana, prostrana i veoma dobro uređena. Postoje mnogi tereni za fudbal ili odbojku na pesku, ležaljke i mnogo tuševa, kao i kanti za đubre. Pored plaže je pešačka staza, a iza su kafići, pa zatim kuće sa apartmanima i hoteli. I ovde postoji veliki luna park, ali za tinejdžere nema baš neke zabave osim u kafićima.

Foto: Printscreen Youtube

Sva ova mesta su povezana, pored redovnih linija, i vozićima, koji voze od mesta do mesta, ali je najlepša vožnja između Platamona i Panteleimona jer se prolazi oko tvrđave.

Vreme diskoteka je prošlo, pa je u ovim mestima moderno dugo sedenje u kafićima koji sun a samoj obali, jer buka ne smeta ostalm turistima i stanovnicima, a i atmosfera je mnogo prijatnija. Možete birati da li ćete plesati ili samo sedeti i uživati u mirisu mora i povetarcu sa planine, ili lepom pogledu na neku devojku ili momka.

Foto: Printscreen Youtube

Lepotu ove regije čini neverovatno prijatna klima, gde u vreme najveće vrućine možete spas pronaći u prirodnom hladu pod drvetom, a za to je zaslužna velika razlika u nadmorskoj visini i blizina Olimpa odakle uvek dolazi prijatno osveženje. Ako su talasi, ili vreme nije za kupanje, uvek možete da posetite neko od starih sela u brdima, stari amfiteatar Dion, planinu Olimp, ili crkvu Svete Petke na reci Tempi.

Olimpska regija je od Soluna udaljena oko 80 kilomera, najbliži grad je Katerini udaljen oko 25 kilometara, a Larisa oko 50.

Foto: Wikipedia

Takođe za nekoliko sati vožnje možete obići Meteore, vinarije u Rapsaniju, ili neki od termalnih izvora u okolini.

#Godišnji odmor

#Grčka

#Letovanje

#Putovanja

'