AKTUELNO

Ako dođe do visokog nivoa mokraćne kiseline u telu, hrana je ta koja pomaže da se parametri vrate u normalu. Korisno povrće i voće ne sadrži purin, pa brzo poboljšava stanje gihta, hipertenzije i bubrežne bolesti.

Prilikom varenja proteinske kiseline ili neuhranjenosti, velika količina mokraćne kiseline akumulira se u organizmu. Obično se izlučuje urinom i izmetom, ali s viškom, deo purinskog jedinjenja se taloži na zglobovima. Ovo je jedan od glavnih uzročnika gihta, kamena u bubregu, argterijske hipertenzija.

Foto: Unsplash.com

Glavni uzročnici stvaranja viška mokraćne kiseline su:

- Višak kilograma;

- Loša ishrana;

- Upotreba više slatkiša;

- alkoholizam

- nuspojave diuretika.

Hrana koja reguliše mokraćnu kiselinu:

Za početak odrecite se dimljenog mesa, bilo koje vrste crvenog mesa, gaziranih i slatkih napitaka, alkohola i td. Druga faza je uključivanje povrćne supe u ishranu, koja aktivo uklanja višak mokraćne kiseline. Konzumiranje povrća je glavno i osnovno pravilo za sve osobe koji imaju problema sa mokraćnom kiselinom. Zahvaljujući vlaknima i antioksidansima uklanjaju se štetna jedinjenja, uništavaju kristali, sprečavaju bolesti zglobova i krvnih sudova.

Autor: Pink.rs

#Mokraćna kiselina

#Zdravlje