Ako dođe do visokog nivoa mokraćne kiseline u telu, hrana je ta koja pomaže da se parametri vrate u normalu. Korisno povrće i voće ne sadrži purin, pa brzo poboljšava stanje gihta, hipertenzije i bubrežne bolesti.
Prilikom varenja proteinske kiseline ili neuhranjenosti, velika količina mokraćne kiseline akumulira se u organizmu. Obično se izlučuje urinom i izmetom, ali s viškom, deo purinskog jedinjenja se taloži na zglobovima. Ovo je jedan od glavnih uzročnika gihta, kamena u bubregu, argterijske hipertenzija.
Glavni uzročnici stvaranja viška mokraćne kiseline su:
- Višak kilograma;
- Loša ishrana;
- Upotreba više slatkiša;
- alkoholizam
- nuspojave diuretika.
Hrana koja reguliše mokraćnu kiselinu:
Za početak odrecite se dimljenog mesa, bilo koje vrste crvenog mesa, gaziranih i slatkih napitaka, alkohola i td. Druga faza je uključivanje povrćne supe u ishranu, koja aktivo uklanja višak mokraćne kiseline. Konzumiranje povrća je glavno i osnovno pravilo za sve osobe koji imaju problema sa mokraćnom kiselinom. Zahvaljujući vlaknima i antioksidansima uklanjaju se štetna jedinjenja, uništavaju kristali, sprečavaju bolesti zglobova i krvnih sudova.
Autor: Pink.rs