AKTUELNO

Doktori tvrde da ono što jedemo može da pomogne, odnosno da odmogne našim kognitivnim sposobnostima.

 - Hranu možemo da posmatramo i kao sredstvo koje utiče na naš mozak. Na primer, visok nivo fruktoze tokom određenog vremena ima loš uticaj na našu memoriju i mogućnost skladištenja informacija. Ali, dodavanje omega-3 masnih kiselina u ishranu može da popravi ovu štetu -  kaže dr Fernando Gomez Pinilja, profesor integrativne biologije i psihologije.

Foto: Pixabay.com

Mnogi će se razočarati kada čuju da je jedna od namirnica koje su najštetnije po naš mozak – pomfrit. I ne samo pomfrit, već sva ona hrana koja se prži u dubokom ulju.Tu spadaju i omiljeni pileći štapići, mocarela štapići, pohovani kolutovi od luka…Ovakva hrana sadrži dosta loših trans masti, koje utiču da se povećava nivo lošeg holesterola, što dovodi do brojnih posledica. Sem bolesti srca, istraživanja pokazuju da su ove masti veoma štetne i za rad mozga.

Istraživanje, koje je 10 godina rađeno u Japanu, pokazalo je da su osobe koje su u krvi imale visok nivo trans masti, za 75 odsto u većem riziku od razvijanja Alchajmerove bolesti i demencije.

Autor: Pink.rs

#demencija

#pomfrit