AKTUELNO

Čuli ste za vitamin A, B, C, D, a znate li za ovaj?

Već znate koliko su za naš organizam važni vitamin C, cink, i druge stvari koje ojačavaju imunitet. Ali, da li znate šta je vitamin F i u kojim namirnicama se nalazi?

VItamin F termin je koji se koristi zajednički za dve masti koje su od vitalne važnosti za normalno funkcionisanje organizma. Esencijalne masne kiseline koje zajedno čine vitamin F nešto su što naše telo ne može da "napravi", te se moraju unositi putem ishrane.

Foto: Unsplash.com

U pitanju su masne kiseline ALA i LA, koje regulišu moždane i kardiovaskularne funkcije. Otkrivene su dvadesetih godina prošlog veka, kada su naučnici utvrdili da ishrana bez masnoće ima negativan efekat.

Za šta je važan vitamin F?

Izvor je kalorija, pomaže pri izgradnji i održavanju strukture ćelija, rastu i razvoju, a telo ga pretvara u druge masti neophodne za održavanje sistema. Učestvuje u stvaranju supstanci koje regulišu krvni pritisak, zgrušavanje krvi, imunitet i druge funkcije organizma.

Simptomi nedovoljnog unosa vitamina F

Odsustvo ovog vitamina može dovesti do raznih simptoma kao što su problemi sa mozgom ili vidom, suva koža, gubitak kose, sporo zarastanje rana ili usporen rast kod dece.

Foto: Pixabay.com

Kako deluje vitamin F?

Ove dve masti umanjuju upalne procese i rizik od dijabetesa 2, regulišu nivo šećera u krvi, ojačavaju srce, naročito su važni za trudnice zbog razvoja ploda, a postoje i dokazi koji nagoveštavaju da su bitni i za mentalno zdravlje.

U kojim namirnicama se nalazi?

Ako ih unosite dovoljno ishranom, nije potrebno da unosite suplemente. Većina preporučenih namirnica sadrži obe ove masne kiseline, u različitim odnosima.

Maslinovo ulje, seme suncokreta, bademi, ali i ulje soje i kukuruza, bogati su ovom supstancom. Ona se nalazi i u lanenom semenu i ulju, čija semenkama i orasima.

U manjim količinama, vitamin F naći ćete i u masnim ribama, mlečnim proizvodima i jajima.

Autor: Pink.rs

#vitamin f