AKTUELNO

Gordana Prvulović iz Beograda ima 60 godina i pre 17 godina joj je dijagnostikovan tumor dojke.

Od prošle godine ime i dijagnozu malignog tumora limfnih žlezda Non Hočkin.

Dobila sam dijagnozu karcinoma dojke 2004. godine. Ušla sam u 17. godinu oporavka nadajući se da je sve dobro, međutim od januara 2020. sam u borbi s limfomom. Uz sve to, desila mi se i korona - počinje Gordana svoju ispovest.

Dok je korona virus prodrmao svet, nju i još oko 49.000 stanovnika Srbije „prodrmala" je druga dijagnoza. Saopšteno im je da imaju rak.

Foto: Pixabay.com

Pandemija korona virusa je uticala na dijagnostikovanje i lečenje većinom hroničnih nezaraznih bolesti, među kojima su zastupljeni i oboleli od malignih bolesti, kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut".

U januaru 2020, kada je korona virus naizgled bio daleko od Srbije, Gordana Prvulović je počela da ima simptome koji su ukazivali na problem s limfnim žlezdama. Zbog straha od korone i zdravstvenog stanja, odmah se izolovala, a do dobijanja konačne dijagnoze prošlo je skoro pola godine. U junu je saznala da ima limfom.

Od januara do juna 2020. imala sam samo jednu želju - da se postavi dijagnoza, kakva god da je. Samo da neko kaže šta je i da ja znam od čega bolujem i da krenem lečenje - govori Gordana.

Dobijanje dijagnoze nije joj usporila epidemija, već svi dobri rezultati koje je imala i na osnovu kojih lekari nisu mogli da utvrde u čemu je problem. Rađene su joj biopsije, analize krvi, dva puta ispitivanje koštane srži i na kraju je u junu saznala da boluje od limfoma. Prvu seriju hemioterapija dobila je u julu i sve je išlo po planu. U bolnicu je odlazila uz negativan test i uvek u strahu da se ne zarazi koronom.

To je strah koji vam uđe u celo telo, u svaku poru. Strah od korone, više nego strah od primarne bolesti od koje se lečite. Korone sam se bojala više nego oba karcinoma. Čuvala se i vodila računa, a tokom čitave 2020. njeno kretanje je bilo - kuća, bolnica, dom zdravlja. Uprkos svim naporima, u novembru je, posle petog ciklusa hemioterapije, dobila koronavirus - dodaje Gordana.

Foto: Pixabay.com

Primala sam terapiju na Klinici za hematologiju, izašla sam iz bolnice i posle dva dana osetila sam prvi simptom. Povišena temperatura je bila signal da nekome treba da se javi. Otišla sam na Infektivnu kliniku i posle dva dana dobila pozitivan test i doživela šok. Kad sam dobila pozitivan test, javila sam se Infektivnoj klinici, tamo su me pregledali. Odmah su konstatovali da bi trebalo bolničko lečenje, s obzirom na prirodu bolesti, ali lekar koji me je primio rekao je da ne dolazi u obzir da me hospitalizuju, da mi je bolnice verovatno preko glave - dodaje Gordana.

Lečenje je nastavila u kućnim uslovima, ali je svakog drugog dana išla na kontrole. Međutim, već posle nekoliko dana leukociti su joj pali na gotovo nemerljiv nivo, pa je morala da ostane u bolnici.

Tamo sam bila 10 dana. I to je bio šok, s ozbirom na to da moji simptomi kovida nisu bili za bolničko lečenje. Mislila sam da ću primiti injekciju leukocita, da će me pratiti tog dana i eventualno sutradan i onda idem kući. Međutim, nije bilo tako, a verovatno je i razvoj korona virusa učinio svoje - izjavila je Gordana.

Zbog korona virusa, šesti, ujedno i posednji ciklus hemioterapija joj je odložen.

Umesto 7. decembra, tek 14. januara sam otišla na šesti ciklus hemioterapije. Nije mi bilo svejedno, jer to produžava lečenje - priča Gordana.

Hemioterapije su završene, ali je čeka i zračenje.