AKTUELNO

Mnogi pogrešno veruju da je rak dojke "ženska bolest" jer se ova vrsta kancera može da se javi i kod muškaraca.

Činjenica je da se rak dojke češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Manje od 1 na 100 muškaraca boluje od ove bolesti. Tačan uzrok raka dojke nije poznat, ali većina eksperata se slaže da ipak neki muškarci imaju veći rizik za nastanak ove bolesti od drugih. Rak dojke uglavnom pogađa starije muškarce - 60 do 70 godina.

POVEĆAN RIZIK

Stvari koje mogu da povećaju rizik od nastanka raka dojke kod muškarca su: izloženost radijaciji, zabeleženi slučajevi obolelih žena od raka dojke u porodici, nasledne mutacije gena, kao što je BRCA2 i genetski poremećaj kao što je Klinefelter sindrom i bolesti jetre (ciroza).

SIMPTOMI

Najčešći simptomi raka dojke kod muškaraca su bezbolna grudvica ili oticanje iza bradavice.

Iscedak iz bradavice

Iscedak iz bradavice može da bude simptom raka dojke, a taj iscedak može da bude providan, mada može da se javi i krv (bez pritiskanja bradavice).

Bradavica okrenuta ka unutra

Ukoliko bradavica počne da se uvlači ka unutra, idite kod lekara. Takođe, uz to se obično javlja svrab i osetljivost bradavica.

Izbočine ispod pazuha

Oticanje u predelu grudi ili izbočina ispod pazuha takođe mogu da budu simptom raka dojke kod muškaraca.

Osip oko bradavice

Osip oko bradavice koji nikako ne prolazi, ali i crvena, tvrda, otečena koža oko bradavice, znak su da bi trebalo da odete kod lekara.

Iako je najveći broj slučajeva muškaraca obolelih od raka dojke zabeležen kod muškaraca starijih od 65 godina, ova bolest može da zadesi i i mlađe muškarce. Iz ovog razloga, svaka grudvica ili neuobičajeno zadebljanje dojke, koju primetite treba da ispitate kod doktora.

KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE?

Većina raka dojke se dijagnostikuje biopsijom određenog sumnjivog dela čvorića ili zadebljanja. Ne postoji rutinski skirning za rak dojke, a pošto ova bolest obično ne izaziva bol, ponekada se, nažalost, otkrije tek kada se proširi na ostatak tela i izazove neke druge simptome.

KAKO SE TRETIRA?

Kako prenosi WebMD, glavni tretman raka dojke kod muškaraca je operacija (uklanjanje cele dojke ili samo dela). Rak dojke kod muškaraca je isti kao i kod žena, pa su i tretmani prilično identični. Osim operacije, uobičajeni su tretmani radio terapije, hemoterapije i hormonske terapije.

#Muškarac

#Rak