AKTUELNO

Ako čujete neke zvukove koje ne bi trebalo, moguće je da pijete previše kafe.

Kada se konzumiraju u prevelikoj količini, kafa i drugi napici koji sadrže kofein mogu izazvati halucinacije, potvrdilo je istraživanje La Trobe univerziteta, u čijem eksperimentu su učesnici koji su pili velike količine kafe mislili da čuju Bing Krozbija kako peva White christmas, a to je zapravo bili umirujući tonovi.

Profesor Sajmon Krou, vođa istraživanja, otkrio je da pet ili više šoljica kafe tokom dana mogu da dovedu do halucinacija.

Foto: Unsplash.com

„Visok nivo kofeina u telu u kombinaciji sa visokim stepenom stresnih događaja u životu vode do pojačanih halucinacija kod ne-kliničkih učesnika“, rekao je profesor.

Tokom eksperimenta, Krou i njegove kolege merili su efekte stresa i kofeina na 92 volontera. Volonteri su imali manje ili više stresne situacije i unosili manje ili više kofeina. Zatim su slušali tzv. bele šumove, za koje im je rečeno da sadrže delove pesme White christmas u izvođenju Bing Krozbija i trebalo je da pritisnu dugme svaki put kad ih čuju. Ali pesma nikada zapravo nije bila puštena.

Volonteri koji su pili mnogo kafe i imali stresniji život verovali su da zaista čuju pesmu. Profesor Krou to objašnjava vezom između visokog nivoa stresa i psihoze i kofeina koja je u koleraciji sa sklonostima za haluciniranje.

„Kombinacija stresa i kofeina utiče na verovatnoću da neko doživi psihotične simptome“, objašnjava Krou.

Foto: Pexels

Ovi rezultati idu u prilog činjenici da stres igra ulogu kod pojave simptoma sličnih šizofreniji, a kofein ne samo da podiže nivo stresa, već utiče na to koliko smo imuni na ove halucinacije.

„Čini se da je rizik od prevelikog unosa kofeina vrlo ozbiljan i da se mora voditi računa o količini ovog stimulansa koja se konzumira“, zaključak je istraživanja.

#Kafa