AKTUELNO

Vaš omiljeni bolonjez sos uz pirinač kao prilog

Sastojci: 1 glavica luka, 1 šargarepa, 250 gr mlevene junietine, 50 gr mesnate slanine, 400 gr paradajza, 500 gr pirinča za rižoto, 50 ml crnog vina, 50 gr putera, 1 kašika maslinovog ulja, so, biber, kocka za supu, 2 lista lorbera, parmezan po ukusu.

Foto: Pixabay.com

U blenderu izmiksajte oljušten luk, šargarepu i slaninu.Sipajte mešavinu u dublju šerpu (koja može u rernu), na ugrejan puter i na tihoj vatri ostavite pet minuta da omekša.

Dodajte mleveno meso i upržite ga, dodajući vino.Paradajz oljuštite i malo ocedite ili upotrebite pelat iz konzerve (gotova količina treba da bude 400 gr). Izmiksajte ga u blenderu pa dodajte mesu. Dodajte pola kocke za supu rastvorenu u 500 ml tople vode i lorber. Poklopite šerpu i ubacite u rernu ugrejanu na 150C stepeni na oko sat vremena.Drugu polovinu kocke rastvorite u litar vode i ugrejte da bude topla. Šerpu s mesom premestite na ringlu i na tihoj vatri umešajte pirinač pa dolivajte polako vodom sa kockom.

Pratite kako se pirinač kuva, dodajući pomalo vodu i mešajući tako da sos ponovo postane gust.List lorbera izbacite.Trebalo bi da pirinač bude gotov za dvadesetak minuta, ali isprobajte ukus i začinite dodatno po potrebi.Pre služenja, pospite parmezanom i ukrasite listom peršuna.

Autor: Pink.rs

#bolonjez